Rabu, 30 Mac 2011

Kejadian Tsunami Jepun 11/03/2011 sudah dibayangkan dalam al-Quran

1)Ayat mana yang menceritakan kejadian ini?
Cara tafsiran:
Tukar tarikh kejadian: 11/3/2011 kepada tarikh Islam 6 RabiulAkhir 1432 Hijrah atau 6/4/1432.
Jadi tahun Hijrah 1432 di pecahkan 14 dan 32.
2)Apa maksud 14?
14 merujuk kepada Juzuk ke 14 Quran, dan bulan 4 merujuk kepada ayat ke 4.
Rahsia  angka tahun ini :  Juzuk 14 ayat ke 4.

Juzuk 14 bermula pada surah Al-Hijr, dan ayat ke  4 dari surah AL Hijir menyatakan
:

"Dan kami tidak membinasakan suatu negeri, melainkan sudah ada ketentuan yang tetap baginya".
3)Apa pula maksud 32?
Pecahkan 32 kepada 3 dan 2.
Untuk pecah rahsia ini, kita rujuk kedudukan geografi Jepun iaitu: latitude 36, Longitude 138. Umpukkan nilai latititude dan longitude ~
3+6+1+3+8 = 21
kemudian umpukkan 2+1 = 3
***Terbukti angka tiga adalah setara dengan nilai umpukan lokasi bagi negara Jepun.

Berdasarkan kaedah yang sama, kita cuba pula secara spesifik ke atas lokasi Wilayah yang terkena malapetaka iaitu Wilayah Seedai, kedudukan geografinya ~ latitiude 38'15 dan longtitude 140'53, maka buat umpukan seperti tadi -
  
3+8+1+5+1+4+0+5+3 = 30
kemudian umpukan 3+0 = 3.
*lagi sekali angka 3 muncul. Ini membuktikan angka 3 itu merujuk kepada Wilayah Seedai di Jepun.

4. Apa maksud tarikh 6 haribulan?
Kita rujuk kepada masa kejadian. Menurut Jabatan Meteorologi Rusia, gempa bumi berlaku pada jam 14:46 waktu Jepun.
Jadi umpukkan 1+4+4+6 =15
kemudian 1+5 = 6
***Terbukti angka 6 menafsirkan masa yang akan berlaku.

5. Apa maksud angka 1 dalam 14?
Angka satu boleh di kelaskan sebagai permulaan hari. Maksudnya di dalam takwim Islam, Jumaat adalah hari pertama dalam minggu itu. Jadi angka satu memberi maksud malapetaka itu akan berlaku pada hari Jumaat.

Kesimpulan:
Lihatlah betapa benarnya ayat al-Quran. Segala yang  dinyatakan tetap berlaku, walaupun suduh lebih 1400 tahun kitab suci ini telah diturunkan. Ini bermakna walaupun zaman berubah sejauh mana sekalipun, al-Quran tetap benar bagi sepanjang zaman.

Dipercayai banyak lagi rahsia yang masih tidak dapat di ketahui di dalam tarikh ini. Namun sekadar ini pun telah membuatkan kita lihat dengan mata kita sendiri betapa mulianya al-Quran dan segala ayat yang di ungkapkan di dalamnya.

Di persilakan untuk berkongsi hasil 'quranic research' ini. Mudah-mudahan ia sentiasa mengingatkan kita tentang segala perkara yang terkandung di dalam Al-Quran adalah benar
buat selamanya.
p/s subhanallah... saya minta shared ya... dah lupa saya amik kat mana... sesapa nak share pon dialukan..

Rabu, 16 Mac 2011

Berbaloi Penat Lelahku - From FB WARDINA SAFIYYAH

Jom amik tips dr Wardina, cmner nak ajar anak supaya tak tinggal solat... a very good tips ye

Berbaloi Penat Lelahku - From FB WARDINA SAFIYYAH


Dear mums...

I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off...

I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday...we had a talk...(check note lama) tapi preparation since 6 la...tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat

2)l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the suarau)
lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....ps:- kalau kena amik cuti ambillah - bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! "mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"

3)Selalu cerita how IMPORATAMT it is to solat..how Allah is watching us... how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah.....TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat...acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat....itu semua kerja SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat.....

4)Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5)kalau dia tinggal - DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah....tadi memang datang lambat...i was loking for her..and guess what????

She was actually praying her Asar prayers...i wanted to pengsan and cry...she did all by herself.... i pun told her how happy and how proud i was of her...i tanya dia kenapa? dia kata "Amna ingat apa Ummi cakap".....cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia....and called nenek at Australia...now im sharing with all of you!!!Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!

I love you all!!! Good night.....


***************************
Moga ankku membesar sebagai muslim yang sejati... amin...

Selasa, 15 Mac 2011

Wanita Perlu Waspada: Jangan Hias Kereta Anda Dengan Anak Patung



Memandangkan wanita gemar sangat nak hias kereta dengan pelbagai koleksi patung macam gambar kat atas tu, maka artikel yang kami terima melalui emel ini ‘wajib’ anda baca. Nak tahu kenapa? Anda bacalah untuk mengetahuinya..

Semalam, saya sampai ke ofis agak awal. Jadi saya duduk dululah dalam kereta sambil mendengar lagu. Tiba-tiba, terkejut saya apabila ternampak kereta peronda polis berhenti dibelakang saya. Dengan penuh gaya, seorang polisi datang ke arah saya.

“Selamat Pagi, Cik Kak..”

“Errr selamat pagi”.. jawab saya, dengan nada yang terkejut. Tahu yang saya nampak panik, polis tu tersenyum sambil berkata:

“Selalu ke ofis, memandu sorang diri ke?”..

“Errr.. ya, saya sorang je. Apahal Encik..?”

“Beginilah, saya cuma nak menasihatkan awak saja. Awak tak buat kesalahan apa-apa, jangan takut. Cuma…macam yang kita semua tahu, sekarang banyak betul berlaku gejala ragut, rogol, cederakan, bunuh.. berlaku kepada wanita. Orang-orang yang tak sihat ni, selalunya akan perhatikan dulu mangsa mereka, beberapa hari sebelum dia nak mengganas”.

“Saya nasihatkan awak, jangan terlalu menghias kereta yang boleh menggambarkan sesebuah kereta kepunyaan wanita. Kalau boleh, anak-anak patung dan bunga-bunga, jangan diletak didalam kereta. Biar ‘mereka’ susah nak membezakan kereta lelaki dan kereta wanita. Lagipun hiasan anak-anak patung ni memang menjadi pemikat kepada mereka-mereka yang suka bersembunyi dicelah kereta, terutamanya dikompleks-kompleks beli-belah untuk mencari mangsa. Sebab mereka tahu, hanya wanita saja yang suka menghias kereta dengan anak patung nih”.

“Banyak kes ragut di tempat parking, mendapati penjenayah berada ditepi kereta mangsa, beberapa minit, sebelum mangsa sampai.. Dan salah satu cara mereka nak tahu kereta tu milik wanita atau lelaki, ialah melalui keadaan dan rupa dalaman kereta itu. Jadi berhati-hatilah, jaga diri baik-baik”. kata polisi itu lagi sebelum berlalu.


“Terima Kasih encik..” jawab saya, bertambah-tambah pucat. Errrrrrrr… . betul jugak. Tiba-tiba terus perasaan takut menjelma.Sebelum ni tak ada pulak. Memang tak terfikir saya sebelum ni, yang hiasan kereta juga mengundang bahaya. Hmmmm… nampaknya Hello Kitty, Pooh dan kawan-kawannya tak boleh lagi berjalan-jalan bersama Kancil saya. Kena duduk kat rumah aje.

Moral of the story:
Hiasan kereta bukan saja menarik kanak-kanak, tetapi juga menarik penjenayah!! -zonbebas


****Kredit to greenboc Club

Sejarah Kebocoran Radiasi Nuklear Terburuk Dunia

IMBAS KEMBALI

Chernobyl, 1986 - letupan loji nuklear ke-4


Bencana Chernobyl adalah kemalangan nuklear atau radioaktif yang berlaku pada tarikh 26 April 1986, di PLTN Chernobyl di Ukraine (Kesatuan Soviet Sosialis Republik Ukraine kemudian, sebahagian daripada Kesatuan Soviet). hal ini dianggap kekuatan kemalangan loji nuklear terburuk dalam sejarah dan pada peringkat 7 pada skala International Nuclear Event Scale.

Tragedi Chernobyl bermula daripada ledakan reaktor ke-empat di kilang Chernobyl, Kota Pripyat di Republik Sosialis Soviet Ukraine semasa pemeriksaan/ujian sistem dijalankan. lonjakan elektrik berlaku secara tiba-tiba dan ketika usaha pemulihan kecemasan 'shutdown emergency' dilakukan, lebih banyak percikan kuasa berbahaya berlaku yang mana menyebabkan letupan reaktor dan siri letupan.

Kesannya, ledakan reaktor nuklear di Chernobyl, Ukraine pada tahun 26 April 1986, telah mengakibatkan Chernobyl menjadi sebuah kota mati, berbahaya untuk dimasuki, tercemar dengan radiasi yang masih sangat aktif walaupun telah 25 tahun tragedi itu berlaku. Kecelakaan ini merupakan salah satu bencana nuklear yang terdahsyat sehingga kini. Disusuli ledakan dan kebakaran serta gelombang radiasi dari skala paling berbahaya yang jauh melewati batas selamat hingga paling lemah, tersebar hampir ke seluruh Eropah.

Tidak dapat dipastikan berapa sebenarnya jumlah korban akibat tragedi Chernobyl. Organisasi Kesihatan Dunia (WHO) menganggarkan 9.000 terkorban akibat kesan radiasi. Organisasi Greenpeace menganggarkankan jumlah kematian melebihi 9,000 orang dan boleh mencapai sehingga 93.000 orang.

Ratusan dari ribuan mangsa berjaya selamatkan. PBB menganggarkan, seramai 7 juta orang masih hidup di wilayah bahaya di mana radiasi diluar lingkungan tahap selamat. akibatnya, penyakit kanser dan mutasi genetik pada bayi yang baru lahir, kematian dalam jangka waktu yang diramalkan bagi para pekerja semasa membersihkan runtuhan ledakan di kota itu, mutasi genetik luar biasa turun temurun yang tersebar hampir ke sebagian dari wilayah Eropah.

p/s adakah kesan radiasi seperti ini akan terjadi di jepun? ish takutnya...nauzzubillah

***Kredit to Greenboc Club

Isnin, 14 Mac 2011

Terima Kasih

MIMPI SEORANG HAMBA ALLAH YANG INSAFHAYATILAH KERANA IA SEMATA-MATA UNTUK KEBAIKAN…

Aku bermimpi suatu hari aku pergi ke syurga dan seorang malaikat menemaniku serta menunjukkan keadaan di surga. Kami berjalan memasuki suatu ruang kerja yang penuh dengan para malaikat.

Malaikat yang menghantarku berhenti di depan ruang kerja pertama dan berkata," Ini adalah Seksyen Penerimaan. Disini, semua permintaan yang ditujukan pada Allah, diterima".Aku melihat-lihat sekeliling tempat ini dan aku dapati tempat ini begitu sibuk dengan begitu banyak malaikat yang mengamati seluruh permohonan yang tertulis pada kertas dari manusia di seluruh dunia. Kemudian,.... aku dan malaikat tersebut berjalan lagi melalui koridor yang panjang lalu sampailah kami pada ruang kerja kedua.

Malaikat-ku berkata, "Ini adalah Seksyen Pembungkusan dan Pengiriman. Disini, kemuliaan dan rahmat yang diminta manusia diproses dan dikirim ke manusia-manusia yang masih hidup yang memintanya". Aku perhatikan lagi betapa sibuknya ruang kerja itu. Ada banyak malaikat yang bekerja begitu keras kerana ada begitu banyaknya permohonan yang dimintakan dan sedang dipaketkan untuk dikirim ke bumi.

Kami melanjutkan perjalanan lagi hingga sampai pada hujung terjauh koridor panjang tersebut dan berhenti pada sebuah pintu ruang kerja yang sangat kecil. Yang sangat mengejutkan aku, hanya ada satu malaikat yang duduk disana, hampir tidak melakukan apapun. "Ini adalah Seksyen Penerimaan Pernyataan Terima Kasih", kata Malaikatku perlahan. Dia tampak malu. "Bagaimana ini? Mengapa hampir tidak ada pekerjaan disini?", tanyaku. "Menyedihkan", Malaikat-ku menghela nafas."

Setelah manusia menerima rahmat yang mereka minta, sangat sedikit manusia yang mengirimkan pernyataan terima kasih".
"Bagaimana manusia menyatakan terima kasih atas rahmat Tuhan?", tanyaku.
"Sederhana sekali",jawab Malaikat.
"Cukup berkata,'ALHAMDULILLAHI RABBIL AALAMIIN,Terima kasih, ALLAH' ".
"Lalu, rahmat apa saja yang perlu kita syukuri?”, tanyaku.

Malaikat-ku menjawab,
1. "Jika engkau mempunyai makanan di peti sejukmu,Pakaian yang menutup tubuhmu, atap di atas kepalamu dan tempat untuk tidur, Maka engkau lebih kaya dari 75% penduduk dunia ini.
2. "Jika engkau memiliki wang di bank, di dompetmu,dan wang baki,maka engkau berada diantara 8% kesejahteraan dunia.Dan jika engkau mendapatkan pesan ini,engkau adalah bahagian dari 1% di dunia yang memiliki kesempatan itu.
3. "Jika engkau bangun pagi ini dengan lebih banyak kesihatan daripada kesakitan ...engkau lebih dirahmati daripada begitu banyak orang di dunia ini yang tidak dapat bertahan hidup hingga hari ini. Jika engkau tidak pernah mengalami ketakutan dalam perang, kesepian dalam penjara, kesengsaraan penyiksaan, atau kelaparan yang amat sangat ....Maka, engkau lebih beruntung dari 700 juta orang di dunia".
4. "Jika,........engkau dapat menghadiri Masjid atau pertemuan keagamaan tanpa ada ketakutan akan penyerangan, penangkapan, penyiksaan, atau kematian ... M a k a, .... engkau lebih dirahmati daripada 3 juta orang di dunia.
5. "Jika,....orangtuamu masih hidup dan masih berada dalam ikatan pernikahan ...Maka,.....engkau termasuk orang yang sangat jarang menerima keuntungan itu dari ALLAH.
6. "Jika engkau dapat menegakkan kepala dan tersenyum, maka,.....engkau bukanlah seperti orang kebanyakan, engkau unik dibandingkan semua mereka yang berada dalam keraguan dan keputus asaan.
7. "Jika,...engkau dapat membaca pesan ini,maka engkau menerima rahmat ganda iaitu bahwa seseorang yang mengirimkan ini padamu, berpikir bahwa engkau orang yang sangat istimewa baginya, dan bahwa, engkau lebih dirahmati daripada lebih dari 2 juta orang di dunia yang bahkan tidak dapat membaca sama sekali".
Nikmatilah hari-harimu, hitunglah rahmat yang telah Allah anugerahkan kepadamu.

Dan ingatlah tatkala Tuhanmu menyatakan bahwa,
'Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Aku akan menambahkan lebih banyak nikmat kepadamu'.
(QS:Ibrahim (14) :7 )

Ditujukan pada :

Seksyen Pernyataan Terima Kasih:

"Terima kasih, Allah!Terima kasih, Allah, atas anugerahmu berupa kemampuan untuk menterjemahkan dan membagi pesan ini dan memberikan aku begitu banyak teman-teman yang istimewa untuk saling berbagi". 


***********************************

*** Kredit to babyibu... mama cilok dia punya artikel... sbb betul menarik perhatian mama... moga artikel ini memberi keinsafan kpd semua n sama2lah kita ingat mengingati antara satu sama lain....

Khamis, 10 Mac 2011

Tupperware Kakakshop nak bagi Tupperware Percuma

GA ni sangat senang dan hadiahnya sangat lumayan la jugak....
jom pakat2 join ya...
klik SINI


1st GiveAway from Dmanja Penawar


contest yang sangat masyuk kalu kita menang... hehe
nak join sila la klik SINI

ni hadiah2 nya:
Hadiah-hadiah yang bakal dimenangi ialah:
*Hamper barangan ERAEDAR Marketing Sdn Bhd
bernilai RM100.00 (gambar akan diupload kendian ya)
**Barangan penjagaan wanita dari UNA Kosmetik
bernilai RM80.00.(Gambar akan diupload kemudian)

***Barangan makanan/minuman keluaran ERAEDAR
Marketing Sdn Bhd. Bernilai RM50.00

*best kan kalau menang? huhu

mama TAG: BABBY RAYYAN
                     FAISYA LUV FATIHAH
                     MASDURANISAQASEH

Rabu, 9 Mac 2011

CONTEST Aksi Si Kecil Syok Tidur anjuran GuGu GaGa

sapa nk turut serta contest ni, sila la klik SINI

ni syarat2 nya:

  1. Contest ini terbuka kepada semua blogger (blog milik sendiri sahaja) tak kira bujang atau yang sudah berumahtangga. Bagi yang bujang boleh pertaruhkan banner gambar adik, anak buah, sepupu atau anak kawan anda. Tak ada hal punya. Tetapi gambar merupakan si kecil yang berusia lingkungan 0-6 tahun sahaja.
  2. WAJIB adakan satu entry khas beserta banner si kecil anda yang dipertaruhkan untuk CONTEST AKSI SI KECIL SYOK TIDUR ini.
  3. WAJIB menjadi follower blog GuGu GaGa dan friend Facebook eenasuzira abdullah.
  4. Copy dan paste banner contest ini di side bar dan entry khas anda. Pun WAJIB.
  5. Add link list blog GuGu GaGa di link list blog anda.
  6. Tinggalkan komen anda di ruang komen entry ini dan chatting box di side bar blog GuGu GaGa
  7. Anda perlu tag kepada 5 rakan blogger anda.
  8. Tarikh tutup penyertaan adalah pada 20.03.2011 jam 11 malam.
Apa tunggu lagi??!! Hadiah istimewa sedang menanti anda.

***********************************


yang mama nak TAG: QIENA
                                     BABBYRAYYAN
                                         MASDURANISAQASEH
                                     SITI EIJA
                                   ZURA


CONTEST TERCIPTA UNTUKKU BY MAMA RAYYAN

asalnya contest ni mama dah lama perasan, mama tringin sangat nak join, tapi mama check koleksi gambar x da satu pon gambar terkini mama tangkap dengan papa n si comel mama. minggu lepas mama g port dickson, baru mama dapat gambar bertiga...sebab time tu mama bawa adik mama skali. leh la dia tangkap gambar kami satu family... kredit to my sis...



nak join? klik SINI ya!!!!

*****************************************


mama nak TAG: FAISHA LUV FATIHAH
                         BABBY RAYYAN
                          MASDURANISAQASEH

Isnin, 7 Mac 2011

Contest Senyuman Paling Menawan


Nak join? klik SINI

Syarat2 nya mudah ja..

1. follow blog ini.
2. copy entry untuk contest ini ke blog anda.
3. jangan luper copy kod contest banner ke blog u juga ok
4. siarkan sekali link blog ini  -LINK- supaya blogger lain boleh join.
5. letakkan gambar senyuman paling menawan anda dibahagian atas atau mana2 bahagian yang anda suka. lagi kreatif, lagi besar peluang anda untuk rebut hadiah yang disediakan.
6. setiap penyertaan, hanya satu gambar yang dibenarkan
7 boleh hantar gambar sesiapa pun, ayah, ibu, adik, kakak, abang, nenek, makcik, pakcik, gambar anda sendiri pun boleh.
8. contest bermula 27 feb 2011 ~ 30 mac 2011

**********************************

* ni gambar anak mama time demam.... bila nampak dia dah boleh senyum, sejuk ja hati mama... da kurang sket risau dengan kesihatan dia... anak mama kuat kan??

Rabu, 2 Mac 2011

COMELLOTE NEW BORN CONTEST by Amieylee & Iedaremy

sapa nak join sila la klik SINI ya...

***************************************

* ni pict anak mama lepas 2 jam dilahirkan... siap kenyit mata lagi... huhu... sayang anak mama sorang nih.... mmuah....

Nama Ibu: Nurul Hanis Binti Zuraidi
Nama Anak: Muhammad Irfan Danish Bin Mohd Safrizan
Umur Anak: 6 Bulan



Anugerah Illahi

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Hadiah Illahi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers