Selasa, 31 Mei 2011

Risiko bayi yang tidak diberi susu ibu



Berikut adalah senarai risiko penyakit/masalah yang mungkin dihadapi oleh bayi yang tidak diberi susu ibu hasil kajian pakar:

1. Perkembangan kognitif dan kecerdasan.

Perkembangan otak bayi belum sempurna sebaik dilahirkan, malah pembentukan dan perhubungan sel-sel saraf berkembang pesat dalam 3 tahun pertama hayatnya. Apabila proses ini selesai, sel otak boleh mati namun tidak akan berganti. Susu ibu yang memang khusus untuk bayi manusia mengandungi semua nutrien yang diperlukan untuk perkembangan otak bayi untuk mencapai potensi maksimum. Sebaliknya susu formula tidak mengandungi semua nutrien tersebut (malah kita tidak mengetahui dengan tepat apakah kandungan sebenarnya!)
Kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak yang diberi susu ibu ketika bayi menunjukkan skor yang tinggi dalam ujian kepintaran.
Para pengkaji juga mendapati kanak-kanak yang minum susu ibu dalam jangka waktu lama menunjukkan skor kepintaran yang lebih tinggi berbanding kanak-kanak yang minum susu ibu dalam jangka masa singkat.

2. Diabetes.

Diabetes jenis I (yang diwarisi secara genetik) biasa dikesan di kalangan kanak-kanak . Kajian ke atas kanak-kanak yang tidak diberi susu formula (sekurang-kurangnya sehingga umurnya 1 tahun) mendapati bahawa kanak-kanak tersebut mempunyai kebarangkalian lebih rendah untuk menghidap diabetes.

3. SIDS (Sudden Infant Death Syndrome).

SIDS ialah situasi kematian mengejut bayi, biasanya ketika tidur. Tidak diketahui penyebab terjadinya kematian begini. Namun begitu kajian menunjukkan bayi yang diberi susu formula lebih tinggi risiko terjadinya SIDS.

4. Masalah pernafasan.

Peningkatan penyakit asma di kalangan kanak-kanak amat ketara pada masa sekarang. Tidak dinafikan faktor persekitaran menyumbang kepada peningkatan tersebut termasuk pendedahan kepada pencemaran udara dan pertambahan bilangan kanak-kanak di nurseri, tadika serta pusat jagaan mendorong pendedahan kepada virus pada usia muda.
Kajian menunjukkan pemberian susu formula kepada bayi meningkatkan risiko kepada asma dan juga masalah pernafasan lain seperti respiratory syncytial virus (RSV). Kanak-kanak ini juga lambat sembuh berbanding kanak-kanak yang diberi susu ibu.

5. Jangkitan telinga.

Jangkitan telinga agak biasa terjadi di kalangan kanak-kanak. Kajian mendapati risiko terjadinya otitis media (jangkitan telinga) lebih tinggi di kalangan kanak-kanak yang diberi susu formula.
Jangkitan telinga sangat sakit bagi bayi/kanak-kanak dan boleh menyebabkan komplikasi lain – pengumpulan cecair di dalam telinga dalam jangka masa yang lama akibat jangkitan itu boleh menyebabkan masalah pendengaran dan perkembangan pertuturan pada kanak-kanak tersebut.

6. Kanser.

Kajian mendapati kanak-kanak kecil yang minum susu formula mempunyai risiko lebih tinggi menghidap kanser pada usia mudanya.

7. Jangkitan saluran pencernaan.

Tidak dapat dinafikan masalah sistem pencernaan berkait rapat dengan apa yang dimakan. Pemberian susu formula meningkatkan risiko terhadap cirit birit dan lebih buruk lagi mengalami fasa penyembuhan yang perlahan. Ini adalah kerana apabila bayi mengalami cirit birit dan muntah-muntah, doktor selalu menasihatkan supaya mengurangkan pemberian susu formula dan banyakkan minum air (untuk mengelakkan kekontangan). Kurang menyusu bermakna kurang nutrien diperoleh bayi. Sebaliknya bayi yang minum susu ibu masih boleh terus menyusu. Oleh itu bayi akan mendapat nutrien yang cukup dan juga antibodi yang akan membantunya membunuh kuman yang menyebabkan jangkitan pada saluran pencernaannya.
Bayi yang minum susu ibu juga jarang-jarang mengalami sembelit sebaliknya bayi yang minum susu formula sering mengalami masalah pembuangan air besar.

8. Keberkesanan vaksin.

Pemberian susu formula mengurangkan keberkesanan pemvaksinan dengan mengurangkan respon bayi terhadap penghasilan antibodi di dalam badan.
Sebaliknya bayi yang minum susu ibu memberi respon yang baik kepada pemvaksinan dan menghasilkan lebih banyak antibodi di dalam badannya.
(Catatan peribadi: pemvaksinan ialah kaedah imunisasi dengan cara menyuntik vaksin ke dalam badan. Suntikan vaksin akan merangsang sel darah putih menghasilkan antibodi untuk melindungi badan daripada jangkitan penyakit.)

9. Perkembangan rahang dan otot muka.

Adakah anda menyedari bahawa teknik hisapan bayi yang minum melalui botol (susu formula) berbeza dengan bayi yang minum susu ibu daripada payudara ibunya? Sesetengah orang mengakui bahawa bayi yang minum susu ibu dapat dikenal melalui pipinya yang cantik membulat!
Perkembangan rahang, otot muka dan pipi ini akan ketara kepentingannya apabila bayi ini membesar menjadi kanak-kanak nanti kerana bayi yang minum susu ibu apabila besar kelak kurang memerlukan rawatan pergigian berbanding kanak-kanak yang minum susu formula.
Penyusuan ibu menjadikan pembentukan rahang dan otot muka terbentuk dengan baik dan seterusnya menghasilkan rahang yang cantik dan gigi yang tersusun rapi.

10. Obesiti

Bayi yang minum susu formula juga terdedah kepada masalah obesiti (kegemukan) pada usia muda (kanak-kanak dan remaja).

Kesimpulan: banyak lagi masalah kesihatan lain yang boleh berlaku apabila bayi tidak diberi susu ibu dan diganti dengan permberian susu formula. Ini termasuk eczema, masalah jantung, alergi, kolik, meningitis dan sebagainya.
***********************************************************************
irfan nyusu....

Isnin, 30 Mei 2011

amiey lee: Thanks hadiah dah smpi!!!

mama sebenarnya dah lama terima hadiah ni, tapi memandangkan mama x snap my little pakai baju yang dihadiahkan oleh cik puan amiey n kawannya, so mama tangguhkan entry ni....hehe... apapon mama happy sangat cuz dapat hadiah yang super gorgeos ni...hehe.... tima kasih sekali lagi cuz pilih pict anak mama sebagai pemenang.... let check it out!!

*** dua pict di atas adalah hadiah yang mama dapat dari blog amiey lee hasil kemenangan comellote newborn contest...

**** ni hencem boy sedang menggayakan baju yang kiut miut nih...

P/S: Tersentuh atas kad ucapan yang puan amiey lee bagi...moga ukhwah kita akan terjalin smpi bila2 ya.... amin

Ibu hampir ajal nyusukan bayinya

Susu Terakhir Buat Si Kecil


Kisahnya perihal satu keluarga yang mengalami kemalangan ngeri. Kereta yang mereka naiki terbabas, berpusing, melanggar pembahagi jalan lalu terperosok ke dalam longkang. Dalam kejadian ini, kereta itu remuk teruk Dan penumpangnya mengalami kecederaan parah. Cermin hadapan habis retak berderai. Tidak ditekankan keadaan pemandunya. Tetapi saya fikir, pemandunya menemui ajal di situ juga.

Mahu diceritakan, penumpang yang duduk di sebelah pemandu mengalami kecederaan yang sangat parah. Wajahnya habis berlumuran darah. Dahinya terkopek sehingga menonjolkan tulang tengkorak. Mungkin juga akibat terhantuk pada papan pemuka kereta ditambah dengan pecahan kaca cermin hadapan. Ajaibnya kuasa Tuhan, bayinya selamat tetapi terpelanting ke kerusi belakang. Bayi kecil yang tidak tahu apa-apa itu meraung Dan menangis. Mungkin kerana kesakitan, kesedihan, terkejut Dan sebagainya.

Sewaktu anggota bomba itu mengambil Dan mahu menyelamatkan si kecil tadi, ibunya terketar-ketar Dan menggigil sambil memberi isyarat kepada beliau. Subhanallah, rupa-rupanya si ibu tadi mahukan bayinya bagi disusukan. Diselak bajunya dengan sedaya upaya Dan disusukan is kecil itu dengan penuh rasa sayu, pilu Dan kasih sayang.

Si kecil senyap di dalam dakapan ibunya. Betapa nyamannya dakapan ibu itu sehingga mampu menenangkan si kecil yang ketakutan. Dengan kuasa Dan izin Allah, ibu itu tiba-tiba tercungap-cungap mencari nafas, tanda ajalnya yang semakin hampir. Lalu terkapailah si ibu dalam keadaan yang penuh rasa tanggungjawab Dan kasih sayang itu. Ya Allah, betapa pilunya situasi itu sehingga merenggut ketenangan anggota bomba tadi.

Itu lah dia kasih sayang seorang ibu. Walau dalam keadaan bertarung nyawa Dan menahan kesakitan, masih tidak melupakan tanggungjawab sebagai seorang ibu...menyusukan anak di saat-saat akhir hidup nya. Subhanallah...


p/s: Ya Allah sedihnya story ni... Begitu besar pengorbanannya dan kasih sayang pada anaknya... di dalam saat ajal dijemput oleh Illahi, dia masih x lupakan tanggungjawabnya sebagai ibu... anak yang nangis disusukan olehnya sambil bertarung dengan nyawa...Semoga dengan kisah ini membuatkan kita bersemangat untuk menyusukan anak2 kita..

Rabu, 25 Mei 2011

Cute Baby Contest

Nak join klik SINI

******************************************

* ni anak kesayangan mama... umur almost 9 month..... namanya Muhammad Irfan Danish n mama panggil irfan wihich mean bijak!!! seorang yang sangat aktif (x penah dok diam) and i enjoyed sepanjang perjalanan membesarkan dia... my good boy irfan, mama luv you so much.... (dlm hati cam nak balik jenguk dia ja bila tringatkan dia.....huhu)

Mama nak TAG: faishafatihah
                          baby rayyan
                        cutemum

Selasa, 24 Mei 2011

Jom Try: Anda menggunakan Otak Kiri @ Otak Kanan?

Salam sumer.... i've try this quiz and my blog readers a.k.a my my lovely friends also can do the same test to check whether u are right brain dominan or left brain dominan or you use both brain equally! Pastikan jawab soalan yang diberi dengan penuh keihlasan, and apa yg terlintas di fikiran uols dulu tau .. or else u're cheating urself! :P Dont worry ..there is no right @ wrong answers. It is just for us to know where we stand and after that we can act accordingly to balance the usage of our brain.

Have fun yeahh...! Click kat link yang ada kat bawah nih ha ..if u want to do the quiz ..:)


Right Brain/ Left Brain Quiz
The higher of these two numbers below indicates which side of your brain has dominance in your life. Realising your right brain/left brain tendancy will help you interact with and to understand others.
Left Brain Dominance: 9(9)
Right Brain Dominance: 8(8)
Right Brain/ Left Brain Quiz

Isnin, 23 Mei 2011

video: mamam sambil bebel...aduhai anakku

salam... mama skang nih frust sesangat bila handphone mama tetiba ja rosak x tentu pasal.... ni sbb papa la...apa yang dibuatnya smpi trus x leh on.... first time dia pinjam hset mama, trus rosak... yang menambah geram baru ja beli hset tuh bulan feb ari tu...  mama paling terkilan sbb suma diari perkembangan irfan mama catit dalam calender hset... skang suma punah..rasa nyesal ja x catit kat tempat len....dulu mama rajin amik video perkembangan irfan...skang suma tu tinggal kenangan...

rindu bila tengok balik suma video irfan nih... cam nak balik umah sekarang ja...lawak tul aksi dia tgh mamam...
video

1st Contest from Mummy Dona Kesya " Sedondon "

to all my frenz, jom pakat ramai2 join contest nih... klik SINI!!!

*****************************


mama nak TAG: faishaluvnurrfatihah
                      baby rayyan
                      masduranisaqaseh
                    annaleeeya

Contest " I'm proud to be a mother"

nak join???? klik SINIII

*************************************

Nama Ibu: NURUL HANIS BT ZURAIDI
Nama Anak: MUHAMMAD IRFAN DANISH B. MOHD SAFRIZAN

mama nak TAG: faishaluvnurrfatihah
                      baby rayyan
                      masduranisaqaseh

Contest Happy Birthday Aidid..!!!


jom pakat2 join contest yang gempak nih.... klik SINIIIIII

****************************

mama pertaruhkan pict ni..


NAMA: Muhammad Irfan Danish bin Mohd Safrizan
TARIKH LAHIR: 03.09.2010

buat adok AIDID: Selamat Hari Lahir.... Moga sentiasa dalam rahmat Allah..... Jadi anak yang dibanggakan ibu bapa....dan menjadi anak yang soleh...amin....

Jumaat, 20 Mei 2011

CONTEST AKU HITAM DAN MERAH



 
nak join? klik SINI


***************************************************



 *mama x da gambar sorang... aci ek mama taruk gambar ngan anak mama...dia pon ikut tema gak.. hehe

saya rasa saya nampak cantik dengan warna hitam&merah kerana merah menambahkan kejelitaan si pemakai....

mama nak TAG : faishaluvnurrfatihah
                          baby rayyan
                        masduranisaqaseh
                         kak siti
 



Rabu, 18 Mei 2011

Anakku Cute With Romper&Tight Contest

jom ramai2 join!!!! klik SINI

para penaja ialah: johorbabycollection
                       dnurboutique

*********************************************


mama nak TAG : faishaluvnurrfatihah
                        baby rayyan

Isnin, 16 Mei 2011

LOVE U MOM CONTEST by Amieylee & Shamzaini

nak Join klik SINI

**********************************


SAYA SAYANG IBU SAYA KERANA pengorbanannya mengandung, melahirkan dan membesarkan saya x dapat ku balas

CONTEST IBU & ANAK SEDONDON!

nak join? klik SINI

*************************************

""Mengandungkanmu...melahirkanmu....dan membesarkanmu adalah saat paling indah dalam hidupku.... engkaulah nyawaku... baru sekarang aku dapat merasakan bagaimana menjadi ibu, dan besar pengorbanan ibuku dahulu dalam membesarkanku dahulu.... Selamat hari ibu khas buat ibuku Fatimah Sham bt Long, pada kaum wanita yang bergelar ibu dan juga pada diriku sendiri.... Moga kita sama2 menjadi ibu yang sentiasa dalam rahmat Allah...amin""

Nama Anak: Muhammad Irfan Danish bin Mohd Safrizan
Nama Ibu: Nurul hanis binti zuraidi
Tarikh Lahir Anak: 03 september 2011

Mama nak TAG"




Mom & ME Sweet Photo Contest

" GRAND PRIZE FOR FINALE SEASON
"VACATION" 2D1N & SPONSOR BY aNJe a.k.a MaMa_BaLQiS" 


nak JOIN??? klik SINI

Penganjur: 

Senarai Penaja:

********************************************

Mom & ME Sweet Photo Contest


Nama Anak: Muhammad Irfan Danish bin Mohd Safrizan
Umur Anak: 8 Bulan
 

mama cun camwhore bersama baby cute!

SYARATNYA sangat senang bagi mereka2 yang suke join contest ni...

1. Kena Jadi FOLLOWER blog ni – ..;)
2. Buat la ENTRY sket berkenaan dgn contest.
3. COPY header blog di atas and letak kat side bar blog u all dengan link sekali la.
4. Upload la pic SATU atau DUA keping (yang paling cun lah..)
5. Letak nama u olls, umur+tarikh lahir baby, dan email u all untuk dihubungi
6. Jgn lupa TAG kepada member2 anda yang ada anak..berapa TAG pn ok..at least SATU...
7.Last but not least..tinggalkan sket komen untuk niza hubungi u olls kembali...

nak JOIN? klik SINIIIII

*****************************************




Nama ibu : Nurul Hanis Binti Zuraidi
Nama anak : Muhammad Irfan Danish
Usia anak : 8 Bulan
Tarikh lahir : 03hb September 2010
mama nak TAG: Baby rayyan
                         faishaluvnurrfatihah
                      masduranisaqaseh

Anugerah Illahi

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Hadiah Illahi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers