Jumaat, 15 Julai 2011

Detik penting dalam perkembangan bayi: Merangkak


Merangkak

Aktiviti merangkak membantu anak anda menguatkan otot-ototnya supaya boleh berjalan dan ia adalah kaedah terawalnya untuk bergerak sendiri. Untuk cara merangkak tipikal, mula-mula dia akan belajar mengimbangkan diri atas tangan dan lututnya. Kemudian dia akan mendapat akal untuk bergerak ke depan dan ke belakang dari postur ini dengan mendorong dirinya dengan menggunakan lutut.


Bila ia berkembang

Kebanyakkan bayi belajar merangkak di antara usia enam dan sepuluh bulan. Tetapi sesetengah kanak-kanak langsung tidak merangkak, sebaliknya memilih untuk bergerak dengan mengheret punggung, melata atas perut, atau terus maju ke tahap menarik badan naik, berdiri dan berjalan. Kepentingannya ialah mencapai pergerakan, tak kira caranya anak anda mencapainya.


Bagaimana ia berkembang

Aktiviti merangkak biasanya berlaku selepas seseorang bayi itu boleh duduk tanpa bantuan, -- ramai kanak-kanak mempunyai kebolehan ini bila mereka mencapai usia enam atau tujuh bulan. Selepas takat ini, dia boleh mengangkat kepalanya untuk melihat sekeliling, serta otot-otot lengan, kaki dan belakangnya cukup kuat untuk mengelakkannya terjatuh ke lantai bila dia berada di atas tangan dan lututnya.

Selama beberapa bulan berikutnya, bayi anda akan belajar meningkatkan keyakinannya untuk bertukar dari posisi duduk ke berada di atas tangan dan lututnya, dan dia akan sedari bahawa dia boleh mengayunkan badan ke depan dan ke belakang bila anggota badannya ditegakkan serta badannya berada selari dengan lantai.

Sekitar lebih kurang usia sembilan atau sepuluh bulan, dia akan menyedari bahawa menolak menggunakan lutut akan memberikan pendorong yang diperlukan untuk bergerak. Sementara dia meningkatkan kemahirannya, dia akan belajar kembali ke posisi duduk dari posisi merangkak. Dia juga akan menguasai teknik untuk merangkak bersilang: menggerakkan lengan dan kaki yang bertentangan bila dia bergerak ke depan, dan bukannya menggunakan tangan dan kaki dari sebelah yang sama. Selepas itu, ianya cuma memerlukan latihan sehingga mencapai kesempurnaan -- lihatlah anak anda menjadi betul-betul cekap merangkak bila dia mencapai usia satu tahun.

Jika anak anda merangkak berundur, atau seorang pengheret punggung (punggung bergeser laju, tangan diletak ke belakang dan kaki ke depan digunakan untuk berlonjak), atau melangkaui tahap merangkak untuk mara ke tahap berjalan, jangan bimbang. Asalkan dia berjaya mencapai mobiliti -- tak kira caranya -- dia okey.


Apa perkembangan seterusnya

Selepas anak anda berjaya menguasai cara merangkak, hanya satu perkara saja yang berada di antara dia dan mobiliti lengkap iaitu belajar untuk berjalan. Untuk tujuan itu, dia akan menarik dirinya naik ke posisi berdiri dengan berpaut pada apa saja yang dapat dicapainya, sama ada ianya meja kopi atau kaki neneknya. Sebaik saja dia berjaya mengimbangkan diri atas kakinya, dia akan bersedia untuk berdiri sendiri dan berjalan sambil berpegang pada perabot, dan kemudian cuma tunggu masa saja untuk dia berjalan, belari, melompat dan meloncat.


Peranan anda

Sama seperti kemahiran menjangkau dan mencekup, cara terbaik untuk menggalakkan pergerakan merangkak ialah meletakkan mainan atau objek yang diinginkan -- termasuk diri anda -- cuma sedikit di luar jangkauan bayi anda. Anda juga boleh menggunakan bantal, kotak dan kusyen sofa untuk dijadikan laluan berhalangan yang perlu diatasinya. Ini akan menolong menambah keyakinan, kepantasan dan kecerdasannya. Jangan tinggalkan dia berseorangan -- jika dia terperangkap di bawah bantal atau kotak, dia pasti akan ketakutan dan berkemungkinan kesesakan nafas.

Seorang bayi yang sudah merangkak boleh menimbulkan banyak kebimbangan. Pastikan rumah anda selamat untuk kanak-kanak dan tumpukan lebih perhatian pada pagar tangga. Bayi anda akan tertarik pada tangga seperti pelancong pada Gunung Kinabalu, tetapi ianya berbahaya, jadi pastikan anak anda tidak mendekati tangga sehingga dia sudah mahir merangkak (biasanya pada usia 12 bulan) – sungguh pun pada masa itu anda masih perlu mengawasi ekspedisinya.

Anda masih tidak perlu membelikan kasut. Anak anda tidak perlu kerap memakai kasut sehingga dia mahir berjalan.


Bila harus bimbang

Perkembangan kemahiran setiap bayi adalah berlainan, ada yang lebih cepat berbanding yang lain, tetapi jika anak anda tidak menunjukkan minat untuk mencapai mobiliti dengan apa cara sekalipun (sama ada merayap, merangkak, menggolek, atau mengheret), mendapat cara untuk mengerakkan lengan dan kakinya dalam pergerakan yang teratur, atau telah belajar menggunakan kedua-dua lengan dan kakinya secara sekata bila usianya menjangkau setahun, bangkitkan perkara ini pada temujanji doktor yang akan datang.

Ingat bahawa bayi pramatang akan mencapai tahap ini serta tahap-tahap lain beberapa bulan lebih lambat daripada bayi yang lain.


anak mama merangkak

****************************4 ulasan:

ita berkata...

sama lah anak saya pun tgh try2 nak merangkak...

mimie.. berkata...

tak sabar nak tengok dia berjalan sebenarnye..senang sikit nak bawak berjalan, tak payah dukung² lagi hehehe

mama irfan berkata...

ita: anak dah brapa bulan? kita x sabar tunggu dia nak jalan ja...huhu

mama irfan berkata...

mimie: a,ah.. tau x pa... x sabar nak dia jalan... dah lenguh dah tengkuk/tangan dukung irfan..aduhai

Anugerah Illahi

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Hadiah Illahi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers