Selasa, 2 Ogos 2011

Checklist Barang Baby (Newborn)

Entry ni mama buatkan khusus untuk kakak mama yang akan bersalin anak pertama tengah bulan ni n juga kepada ibu2 mengandung yang tengah pening nak cari checklist untuk keperluan baby...






Clothing

~ Baju Lengan Pendek / x dak lengan - 4-

~ Baju + Seluar lubang - 4- kalau korang pantang kat kampung,please stanby baju x da lengan n sluar pendek yang lubang2 tuh... sebab mama penah laluinya... kesian baby panas....

~ Baju Lengan Panjang - 4 - (kalau rumah sejuk/kalau tak 2 pun cukup - tambah bj lengan pendek)

~ Seluar Pendek -4 (lebih pon x pa sbb baby banyak berak..heheh)

~ Seluar Panjang - 4

~ Baju Jalan - 2 (jgn jd cam mama, abis pantang x dak baju cantik pon bg baby pki, suma baju dok dlm umah jer...heheh)

~ Barut - 10 - dapatkan 2 saiz (kalau boleh beli yang homemade sebab kualiti pasaraya punya memang x best..)
~ Handkerchief - 4- (ni kena beli sebab baby baru lahir selalu temuak n meleleh air liur n etc)

~ Romper - 4 (baju ni pon x pa gantikan baju lubang2 tu)
~ Mittens & Booties (sarung tangan & kaki) - 8

~ Socks - 2

~ Hat - 1 - (beli lebih pon x pa, leh ubah2 penampilan kalau nak kuar jenjalan... hehe... mama suka hat yang jenis kait, nampak kiut sangat.. hehe)

*Untuk baju n seluar saiz (New Born/Size 12/Size 14) - Campur2




Feeding

~ Breast Pump* - 1 - Kalau boleh beli lepas bersalin (sebab takut korang x jadi breastfeeding, wat rugi ja beli)
~ Termos - 1 - Ibu pun boleh guna masa kat hospital

~ Feeding Bottle (small size) - 2

~ Bottle and Teat Brush - 1

~ Sabun basuh bottle - 1

* Bergantung kepada nak BF or campur



Nursery

~ Baby Cot*

~ Mattress / Tilam- 1

~ Baby Pillow & Bolster - 1 - bantal jangan tinggi + keras sangat, sbb kepala baby masih kecik/lembut

~ Baby Pillow & Bolster Case - 1

~ Mosquito Net / kelambu - 1

~ Receiving Blanket - 1 (beli yg cantik2 guna tuk selimut baby time d hosp...heheh)

~ Blanket - 1

~ Bakul baby / almari - 1 - untuk letak barang baby mcm baju etc

~ Bakul kecil - 2 - mama buat 2 sbb nak asingkan barang mandian baby n barang peribadi baby (bedak, losyen, minyak telon, etc)

Bathing

~ Bath Tub - 1

~ Toiletries (Travel Pack)- 1p - untuk bawak jenjalan senang

~ Towel - 4

~ Cotton Balls - 1p

~ Cotton Buds - 1p

~ Baby Comb/Brush (Sikat) - 1

~ Baby Manicure Set - 1

~ Nasal Aspirator - 1 - penting kalau baby selsema




Diapering


~ Changing Mat (Tikar getah tu)- 1

~ Baby Wipes - 2p

~ Disposable Diaper (Pampers) - 1p - Beli yg newborn sbb da lubang utk elak terkena tali pusat

~ Napkins - 2p

~ Diaper Rash Cream - 1 - Mama pakai jenama Palmers.. memang berkesan

~ Safety Pin




Traveling

~ Stroller* - 1

~ Infant Carrier/Moses Basket* - 1

~ Diaper Bag - 1

~ Baby Sling* - 1




Others

~ Nappy Kleen/ detergent khas utk baby - 1

~ Bakul Baju Baby - 1

~ Minyak Telon - 1 - mama guna minya bayi jenama Bayini (wanginya..) dan Minyak Yuyi

~ Gripe Water - 1 - Mama x guna pon

~ Album* - 1

~ Toy* - 1

~ Penyangkut baju bulat - 1 - jenis yg da penyepit untuk sangkut sarung tangan, sarung kaki, saputangan etc

~ Penyangkut baju bulat berjejari - 1 - untuk sangkut baju baby (almaklumlah kecik sangat..heheh)




Ibu Care

~ Socks - 4

~ Nursing Bra - 4

~ Bengkung

~ Tunku

~ Nursing Pad (Washable) - 1

~ Nursing Pad (Disposible)- 1p

~ Maternity Pad (Pureen) - 2p

~ Kain Batik - 4 Pasang

~ Disposable Panty - 3p - mama x beli pon

~ Nipple Cream - 1

~ Set Berpantang

~ Tukang urut




p/s:
* Beli kemudian
- Tak perlu banyak2 sbb nanti dapat banyak hadiah:)






~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Moga kakak mama selamat melahirkan baby..amin

~~~~~~~~~~~~~~~~~





4 ulasan:

CIK JATT berkata...

wah. complete:)
seronok kan beli barang2 baby ni.

mama irfan berkata...

hehe... senang nak membeli kalu ada checklist nanti

a,ah... teruja gila time shoping barang baby... suma nak amik ja rasanya bila pegang baju baby yang kecik a.k.a cute...huhu

nurul izayani berkata...

thnx for sharing.. :)

MAY berkata...

tq for share..mohon copy di blog sy ye..utk rujukan saye pulak..;)

Anugerah Illahi

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Hadiah Illahi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers