Selasa, 23 Ogos 2011

Irfan Demam + Amik Darah

Rasa cam risau sangat bila anak demam.. Irfan dah 3 hari demam (malam ja pulak tuh),.. bila pagi dia ok balik, tapi pagi tadi mama dah x leh duduk diam... takut malam nanti dia demam balik, (mana nak tau makin panas ka)... Bukan apa, ubat demam dia dah lama expired (cuz lama gak dia x demam)..Takut malam ni dia demam lagi panas, nak cari ubat kat mana pagi2 buta.. Tu yang mama nekad nak pergi jugak klinik walaupon irfan demam x teruk sangat... lepas ja habis sahur, siapkan makanan n pakaian irfan untuk pengasuh, pukul 7.30 pagi mama gerak ngan irfan g klinik... nasib kami baik sebab kejap ja tunggu untuk daftar... bila ke kaunter saringan, dia tanya mama nak amik darah tak sebab dah lebih 3 hari irfan demam, mama kata x yah la (dalam kepala masih teringat-ingat time irfan amik darah ari tu, fobia mama.... ) dulu irfan demam 4 hari x kebah, trus kena amik darah, yang mama kesalkan, nurse yang menjalankan tugas untuk amik darah sangat la x cekap...  bayangkan 2 kali tangan kanan, 2 kali tangan kiri, darah irfan masih x cukup (kuar sikit ja), pastu last nurse terpaksa amik kat kaki... rasa cam nak lempang ja nurse tu wat kerja camtuh... irfan meraung x ingat dah... nangis??? mama tahan ja la sebab ramai sangat keliling mama n irfan sebab terpanggil dengan teriakan irfan yang nyaring (dah 5 kali cucuk siap godek2 lagi jarum tu kat tangan dia untuk cari urat, awat lak x nangis budak tuh)... kuar ja makmal darah, mama trus tpon suami mama cerita sambil mula sebak dengan perbuatan nurse tuh yang x cekap langsung...

Pagi tadi time nak tunggu jumpa doktor, mama tpon husband mama gtau yang mama x mau amik darah irfan.. bagi mama irfan demam x la panas mana, around 37 celcius ja... lagipon irfan masih aktif, x lemah pon.. tapi husband mama bising2 suruh g amik darah jugak, takut demam dia melarat, jadi satu kerja nak mai balik amik darah.... mama pon p la balik kaunter saringan minta petugas di situ masukkan nama irfan kat makmal untuk amik darah... mama lalu di bilik doc, tengok nama irfan dah kena panggil.. pejam mata ja la sebab mama kena amik darah dulu... (kalu x dah lama siap jumpa doc dan balik umah...)

Sampai ja makmal darah, dah satu keja pulak nak scan nama pastu tunggu giliran (dalam hati rasa nyesal dari td x mo amik darah.. dah kena que semula dengan orang yang baru sampai padahal mama dah lama sampai)... Sempat mama g bilik penyusuan untuk susukan irfan dulu sebelum giliran irfan dipanggil untuk amik darah... Time amik darah, tragedi lama berulang lagi... 2 kali tukar jarum dan 2 kali tukar nurse untuk amik darah irfan.... Mula2 tangan belah kanan, x mo kuar darah (kuar setitik dua ja)... pastu tukar blah kiri, jenuh misi tu picit tempat jarum tu dimasukkan untuk kuarkan darah... Sebak ja mama bila tengok irfan meraung camtu... Tambah2 bila nurse tekan kat jarum tu untuk kuarkan darah... Kedua2 belah tangan irfan habis lebam kesan jarum tersebut.. aduhai....

Nasib hasil ujian darah ni mengatakan memang ada infection @ virus dalam badan (tu yang menyebabkan irfan demam tu)... kalau tak, rasa bersalah yang amat untuk anak mama sebab benarkan untuk amik darah.... Moga Irfan cepat sembuh dan kembali cegas seperti sediakala...amin....

Pendapat mama, sediakanlah seorang nurse yang berpengalaman dan cekap untuk menguruskan kes2 macam budak2 ni.. kesian la kat budak2.. mereka pon tau sakit jugak.. sedangkan kita yang besar pon takut nak amik darah, tambah pulak budak...



~Irfan lekas sembuh ya anakku~


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


5 ulasan:

Etong berkata...

cian irfan syg..cepat2 sembuh...

mama irfan berkata...

Thanks..huhu

BabyRayyan berkata...

cpt sembuh yer irfan....x lm lg besday irfan. x mau dmam2 k..rayyan pon x chat sgt tu...mama die lak yg dmam beria..huhu

mimie.. berkata...

alaa kesiannye irfan..teringat qalesya dulu,sampai lebam2 dua2 belah tgn..nangis jugak la mimi masa tu..takleh tahan nangis dah..kesiann sgt kat dia yg kecik lg kan..mintak2 irfan cepat sembuh..

mama irfan berkata...

thanks suma.. moga irfan cepat sembuh...

Anugerah Illahi

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Hadiah Illahi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers