Rabu, 24 Ogos 2011

Persediaan Raya.. Korang Over Bajet X?


Salam Ramadhan...Brapa balang korang beli kuih untuk raya tahun ni? Mama sket ja beli kuih iaitu 3 jenis ja (tapi cnfrm sedap punya la...)...pastu mama beli popia (tu pon sebab k.mas paksa..geram tul..huhu..ingat nak hadiahkan kat pengasuh irfan la...) suma tu x sampai seratus ringgit...Sedap punya pasal, satu jenis kuih dah tinggal setengah balang ja..uhu... pagi tadi terjumpa member mama di tmp parking, tengah bawak bungkusan yang banyak... silap mama la jugak pegi tegur dia, dah kena beli satu kat dia (muruku)...aduh... x beli segan plak.. dah la lama lagi perjalan nak sampai opis... x kan wat donno pulak... mama pejam mata ja la... harap2 sedap la... sebab dia kata, asalnya dia x jual pon, just bagi member makan, pastu suma member dia pakat order... sekali pengarah dia pon order jugak...sedap la kot no.....

niat mama nak beli lagi sebalang kuih la... nak bagi kat pengasuh mama.. kesian la pulak kat dia dok cita kat mama kuih x sempat nak wat... nanti dia nak g beli kuih yang murah2 ja la...kalu korang, sampai hati x dengar camtu? huhu... tu masih dalam pertimbangan... kalau ada bajet lebih, ingat nak beli la gak satu kat dia (bukan apa, mama dah beli siap kat dia sebalang popia n kain batik dah kat dia, tup2 dia buka cita sal kuih raya.... kalu tau, awai2 lagi order kuih, x yah beli benda lain)

mama x pentingkan sangat kuih raya ni..huhu... tapi bab baju raya, memang mama dah lari bajet... tapi x terasa sangat la sebab mama beli dari bulan 7 lagi... tapi bila kira2 balik,huh...... nak tau, mama punya baju kurung dah 6 pasang! (bukan tamak k! tapi x sedar baju rupanya dah beli banyak..ehe), x campur lagi baju nak jalan2... kasut...tudung.....

baju irfan lagi la... baju kemaja dia ja dah 3 pasang, romper 2 pasang, t shirt 3 helai, baju melayu... x masuk lagi seluar n kasut dia... huhu... yang lawaknya....kalu mama sebut ja nak beli baju irfan, mesti suami mama tegur, "baju irfan nak beli watpa lagi, dah banyak baju dia kat umah tuh x pakai lagi" hehe.... trus ja cakap ooh lupa...tapi kadang2 dia sendiri yang soh beli... grrrrr....

paling lawak time shoping baju raya suami mama.... dia cakap nak beli sendiri tahun ni sebab dia dah ushar dah kat area tempat keja dia..dia cakap nak beli yang murah2 ja... skali dia tepon mama cakap dah beli dah... mama tanya la brapa? skali bapak punyai mahal... mama tanya la napa mahal sangat.. tau kenapa? sebab dia nak cukupkan 300 untuk dapatkan payung jenama tuh(payung tuh memang cantik la... siap ada sarung ala2 samurai lagi.. tu yang dia berkenan kot)..aduhai... nak tergelak pon ada... memang over bajet la tahun ni bab baju raya...kah..kah..kah...

tahun ni bertambah bilangan ahli... so... bertambah la bajet untuk duit raya... setakat ni mama x p tukar lagi untuk duit raya.... bajet raya memang siap2 husband mama asingkan.. takut x cukup pulak.. almaklumlah keluarga belah mama n suami mama besar... x masuk lagi sepupu.... tok.....kalu raya buat tiap2 bulan, memang bankrup la..ehe

Dah jadi tradisi mama n suami mama suka belikan pakaian raya untuk mak n abah kedua belah, nenek suami mama (sebab belah mama dah x da tok  dah...uhu),dan untuk anak sedara (seramai 4 orang)... Semua pakaian raya mama yang pilih melainkan pakaian untuk nenek,suami mama yang belikan... asalnya memang mama nak beli, tapi x jumpa lagi jubah yang sesuai untuk dia.. last suami mama yang jumpa...(beli pulak saiz kecik... nasib la leh tukar saiz.. tu la time beli x mo tanya mama dulu..huhu)... yang happynya time nak bagi la... senyum lebar ja semua... bahagianya..... biar habis duit demi untuk kebahagiaan orang yang tersayang di hari raya..

Raya kali ni mama buat skali birthday party irfan di kampung (semua ahli blogger jemput datang ya)... Mama buat pada 5 syawal.. aduh bertambah bajet yang sedia x cukup tuh.. huhu....(pada papa, thanks ya support..ekeke). dah tradisi family belah mama akan buat open house time raya, so birthday party dia merangkap open house la... hehe.. cuma lebih sket dari open house yang biasa....Mula dari skang mama dah prepare sket2 dah persiapan untuk majlis ni... Katering mama dah tempah.... baju khas untuk irfan mama dah beli... Hadiah? Mungkin lambat sket kot untuk irfan (Sory ya anakku..Dah x cukup bajet nak beli yang special khas buat sayang.. tapi mama janji mama akan beli jugak....)

Ringkasnya memang raya tahun ni, kami sekeluarga raya sakan la..uhu....X sabar nih nak balik kampung... Makkkkkk... Abahhhhh... Tunggu cek na....

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~








2 ulasan:

mimie.. berkata...

mak aiii..banyak nyee baju raya dia hehehe..raya sakan naa mamirfan sekeluarga tahun ni..tak sabar nak raya... :)

mama irfan berkata...

huhu.. mimie camna? terover bajet x?

Anugerah Illahi

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Hadiah Illahi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers