Jumaat, 30 September 2011

FALIHINJASMY.BLOGSPOT.COM : CUPCAKES PRINCES CONTEST, HADIAH WANG TUNAI UNTUK DIMENANGI!

~nak join sila klik banner~

setelah diTAG oleh masduranisaqaseh, akhirnya mama pon exited gila nak join sebab hadiahnya sesangatlah masyuk oooo....



JAWAPAN:::

I. Namakan adik-beradik yang mempunyai pertalian darah dalam CUPCAKES PRINCES.
- Benjy, Afry dan Eith

II. Afry merupakan graduan dalam bidang apa?
- Graphic Designer

III. Nyatakan penyakit yang dihidapi oleh mama Fedrus Umar?
- Leukimia

IV. Berikan nama penuh Fina a.k.a Fin.
- Nurasyafina Mohd Rasul

V. Nyatakan nama negara (selain Malaysia) yang menjadi salah satu lokasi dalam CUPCAKES PRINCES.
- Auckland, New Zealand

VI. Berapakah jumlah gambar cupcakes yang telah digunakan sepanjang siri CUPCAKES PRINCES?
 - 22 Cupcakes


PILIHAN CUPCAKES:::


1. bila mama baca cerita ni, mama jadi tringin sesangat nk makan cupcakes ni.... aduh nak sket...


2.


3.


4.


5.


6.



HADIAH YANG DITAWARKAN SESANGATLAH MASYUK:

1 x Tempat Pertama: Wang tunai bernilai RM 150.00

2 X Tempat Kedua: Wang tunai bernilai RM 50.00

5 X Hadiah saguhati: RM 10.00 cash/top up
MAMA NAK TAG:::
* jom kawan join last minute ni...hhuhu

~Kasih itu cup, sayang itu cakes~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Khamis, 29 September 2011

hati-hati jika guna online di Cyber Cafe


Hal yang sangat penting terutama pada orang yang suka online di Cyber Cafe.

cyber cafe

Ok,sebelum korang guna PC, pertama sekali Check device ni sama ada disambungkan dekat CPU atau tak. Alat ini dinamakan Keystroke. Ia dicucuk di hujung cable keyboard yg terhubung ke PC, ini digunakan untuk menyimpan semua data yg telah diketik oleh keyboard itu.


KEYSTROKE INTERCEPTOR


Kebanyakan ini dipakai di Internet kafe, pameran, hotel Dan lapangan terbang. Maka berhati-hatilah terutama anda yg menggunakan internet di tempat seperti itu untuk mengakses account bank online atau website penting lainnya.
Setelah anda masuk ke account bank, dan setelah selesai, meninggalkan PC, alat itu akan dgn mudahnya untuk membuka account itu kembali dgn apa yg sebelumnya anda ketik, yg telah tersimpan di dlm Black Device.

Jadi, sebaiknya anda periksa dahulu PC. Jika Ada sesuatu yg mencurigakan di belakangnya sebelum menggunakan Internet di tempat umum untuk mengakses site penting, jangan guna.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
sharing is caring
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Semoga cepat sembuh adik Eirdeena

Salam suma... pepagi buka blog terbaca di blog moon pasal anak saiful (pembaca berita TV3) dan Aida (gadis melayu) yang sedang recover selepas pembedahan yang dijalankan ke atasnya baru2 ni... moga bayi tabah ni cepat sembuh dan menjalani kehidupan biasa seperti orang lain.... amin....
pic credit to Adi Nang


Alhamdulillah pembedahan baby Eirdeena berjalan lancar . Ya Allah cam nak menitik air mata nih tgk gamba di atas ...sesungguhnya ujian Saiful n Aida amat la hebat . Insyaallah Eirdeena akan membesar ngan sihat .

Syukur kerana ada hamba Allah yg mendermakan injap jantung nya buat Eirdeena . Moga roh si penderma itu tenang di sana kerana sesungguhnya beliau telah memberikan cahaya kehidupan baru buat si kecil ini .

Eirdeena telah di discharge petang Isnin dan sekarang berada di rumah nya di Rawang n akan di kuarantin buat tempoh 6 minggu . Kami semua doakan agar Eirdeena cepat sembuh . Saiful n Aida sesungguhnya kamu berdua sangat kuat kerana berjaya menempuhi ujian yg maha hebat ini .



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



Rabu, 28 September 2011

wOrdlEss wEdnEsdAy


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


PTPTN Ujrah Nak Apply @ Tak?


Salam suma? mesti ada di antara blogger mama yang penah bergelar pelajar dan mengambil PTPT 'Pu' kan?hehe... Mama pon sama gak la... Time amik, masyuk ja beli macam2.. time nak bayar liat sungguh..ehe...

alkisahnya mama pon dapat tawaran ujrah ni... tapi masalahnya mama sekarang pening antara nak terima permohonan ujrah atau x.... skang dah nak dekat tarikh tutup dah ni... keputusan x buat lagi... yang buatkan mama teragak2 nak aply ni, banyak sangat mama jumpa dekat laman web yang mengatakan ujrah ni tipu... yang kedua, bulan2 dia potong, tinggi sangat... yang ketiga, pembayaran potong gaji sampai 10 tahun... gila punya lama...

kalau yang konvensional ni, kalau kita bayar banyak interest dia makin kurang, yang ujrah ni sampai 10 tahun, interest tu x ubah2... bayar ja RM100++

Pening2....aduhai....



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 


Selasa, 27 September 2011

Dutch Lady SWEET CORN memang superb




Ok mula skali ni bukan entry iklan nak promote korang minum yer... tapi ni adalah luahan pendapat peribadi.... Bukan apa, sejak dutch lady keluarkan perisa terbaru yang limited edition nih, mama sesangat la taksub dengan satu perisanya iaitu SWEET CORN.... berkotak2 mama beli buat stok kat umah... leh dikatakan sehari 2-3 kotak mama minum susu ni.... huhu.... tambah pulak baru dikeluarkan dari peti ais.... fuhhhh...sedapnya....

mama tringin nak bagi si irfan minum susu ni jugak... tapi tahap kecuakkan mama sangat tinggi... bukan apa mama penah terbaca, baby x boleh minum susu (esp susu segar) yang belum dipasteurkan... maksudnya susu ni (selain susu formula) ada bakteria dimana bayi x boleh nak terima lagi kalau dia minum... camtu la bunyinya kot... dah lama sebenarnya mama baca...huhu... tapi yang musykilnya, irfan dah setahun, dah boleh ka dia minum susu camni ha? mesti dia nak punya susu camni sebab rasanya yang best tu..ekeke....

apapon mama suggestkan korang mesti try flavor ni... sila cuba ok! mana yang dah try, sila kongsikan pengalaman anda ngan mama....eheh

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




Sakit perut after open house



Korang biasa terkena tak sakit perut/cirit birit/perut memulas lepas pergi open house umah orang? Mama asyik terkena ja.... setakat ni, dah tiga kali terkena sepanjang bulan syawal ni... biasa la bila ada open house, makan mesti x ingat punya... yang dikesalkan, kebersihan yang perlu dititikberatkan oleh tuan rumah tidak diambil berat...

Semalam mama pergi open house lagi, dah terkena lagi (sakit perut)... yang membuatkan mama bertambah yakin makanan yang mama makan adalah berpunca dari makanan tersebut adalah member opis yang pergi skali open house tersebut pon mengalami simptom yang sama (sakit perut), maka mama amik keputusan makanan di situ la yang tercemar... aduhai... sampai sekarang perut masih x sedap lagi...

p/s: harap penghujung syawal camni, dah x berlaku dah la camni... seksa mak ooiiii.....

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Contest Gambar Raya Paling HOT

~klik banner untuk join~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ok ni la mama pertaruhkan gambar raya yang paling HOT

HOT ker?

Layan jer.....


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




Isnin, 26 September 2011

Baby In Baju Raya Contest

" GRAND PRIZE FOR FINALE SEASON
"VACATION" 2D1N & SPONSOR BY aNJe a.k.a MaMa_BaLQiS"
 
 
~sila klik banner untuk join~

penganjur:


penaja:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


 

Contest Raya Sedondon

~sila klik banner untuk join~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


kami sepakat untuk memilih tema silver sebab pada mulanya ia adalah cadangan suami mama untuk mengembalikan kenangan tika kami berdua bernikah pada raya 2 tahun lepas... 2 tahun lepas kami raya berdua, tapi tahun ni, kami beraya dengan putera kesayangan kami.. syukur alhamdullillah....


mama nak TAG:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



Sweet Baby Bath Contest By MasDuraNisaQaseh

~sila klik banner untuk join~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ni gambar yang mama pertaruhkan:



nama anak: MUHAMMAD IRFAN DANISH BIN MOHD SAFRIZAN
umur anak: 1 TAHUN
nama ibu: NURUL HANIS BINTI ZURAIDI


~~~

mama nak TAG:

~~~



Alhamdullillah Irfan dah dapat 'kaki'

Salam suma.... semangat nak update tertiba ja datang bila ada cerita yang nak dikongsikan dengan korang semua..huhu... hari jumaat lepas, 23 sept 2011, anak mama berjalan sendiri buat kali pertamanya tika umurnya masuk setahun++...  teruja giler la.... huhu... walaupon agak lambat jugak irfan boleh berjalan, tapi mama x kisah.... kan setiap anak perkembangannya berbeza.... lambat atau cepat, mama terima dengan redha... janji anak mama membesar dengan sihat... mama bersyukur sangat....

Ceritanya camni, hari jumaat, mama pergi amik irfan di rumah pengasuh... time tu pulak irfan tengah tido... time nak angkat dia dari buaian, pengasuh irfan a.k.a opah: (panggilan oleh irfan) cakap kata dia boleh jalan sendiri... mama cam tak pecaya ja bila pengasuh gtau.... terus mama dirikan irfan yang baru bangun tido tu.... mama cuba lepaskan irfan biar dia jalan sendiri, terus tersembam anak mama.... huhu... itulah akibatnya keterujaan seorang mama yang x sabor2 sangat... budak tu baru bangun tido, of coz dia masih x stabil lagi...ehe... sory ya sayang.... nasib irfan sempat tahan muka tuh... kalu x, hari pertama jalan, hari pertama jugak dapat tanda muka... huhu...

Sampai ja umah, nyusu irfan puas2, terus mama try percubaan yang pertama untuk lihat betul ka tak dia boleh berjalan.... MasyaAllah... gembiranya mama hanya tuhan saja yang tahu... x dapat nak digambarkan dengan kata.... terus mama call papa gtau yang irfan memang boleh berjalan.... yang lawaknya, dalam perbualan tu, mama dengar husband mama kata habis la pulak duit dia nanti... mama tanya la balik kenapa nak habis duit pulak... tau kenapa???? dia cakap nanti nak kena beli motor/kereta elektrik untuk irfan... mama sambil gelak kata, budak tu jalan pon x stabil lagi, dah kalut nak beli benda tu bagai... ingatkan mama sorang ja yang excited, skali bapaknya lagi excited... huhu...

hari jumaat tu, ingatkan suami mama balik lambat, aleh2 petang tu dengar dia ketuk pintu...dia terus x jadi buat OT gara2 x sabar melihat anaknya berjalan... abah ooo abah....

~chaiyok sayang~


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Jumaat, 23 September 2011

Bercukur

Mencukur rambut adalah perkara yang disunatkan kepada bayi yang baru lahir. Sebaik-baiknya ia dlakukan pada hari ketujuh selepas dilahirkan, kemudian disunatkan bersedekah dengan emas atau perak seberat timbangan rambut yang dicukurkan kepada fakir miskin jika berkemampuan.

Hikmat Bercukur
Boleh menolong menguatkan tenaga pertumbuhan bayi, menghilangkan selaput kulit kepala dan menolong memberikan daya kekuatan dan ketajaman penglihatan mata, bauan hidung dan pendengaran telinga.

Cara Bercukur Yang Ditegah
Walaupun mencukur rambut adalah sunat, terdapat empat cara yang ditegah oleh syara':
  • Mencukur secara bertumpuk-tumpuk di sana sini sekeliling kepala
  • Mencukur di tengah-tengah kepala dan tinggalkan sekelilingnya
  • Mencukur sekeliling dan tinggalkan ditengah-tengahnya
  • Mencukur dihadapan dan tinggalkan dibelakang kepala atau sebaliknya
Irfan bercukur pada hari ke25..

~kak midah (bidan) tengah kusyuk cukur rambut irfan~


~irfan yang siap dicukur rambut dipegang oleh mak tok nya untuk dibawa mandi~


~irfan tengah syok dalam besen mandi (geram irfan time ni masih tembun)~


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~





Rindunya pada dia...



~semalam sayang tido awal... x sempat nak bermanja...uhu.... ni gambar yang sempat mama snap semalam sebelum sayang tido... winduuuu~

mood:x sabar nak balik, nak peluk n main puas2...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Pemenang GA Happy Birthday Irfan


Salam semua.... harap2 anda semua ceria2 pagi ni... Pertama skali mama nak minta maaf pada korang suma sebab lambat umumkan pemenang GA ni.... Bukan apa mama sibuk sesangat lepas raya ni... huhu (alasan kan?) tapi harapkan redha korang yer.... (muka simpati)

k lah... mama tau korang pon malas nak baca entry ni panjang2... tul x? jom tengok



~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~


~kotak cabutan~


~siap untuk dibuat cabutan~



~busday boy tengah buat cabutan~



~bagi mama sayang....(sila abaikan tanganku yang besar itu..hehe)


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PEMENANG

HADIAH:  perfume atau inner (siapa cepat dia dapat, sila gtau mama nak hadiah mana)









HADIAH TAMBAHAN: duit raya RM5 untuk setiap seorang





~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

tahniah kepada pemenang... yang x dapat tu, jangan berkecil hati na.... nanti mama buat lagi.... kepada pemenang, sila emailkan pada anies_duff87@yahoo.com butiran seperti:
Nama:
Alamat:
No Tel:

*tambahan*
Akaun Bank (bagi yang penerima duit raya):
Nama Bank:
-kalau boleh maybank yer...


~Irfan dan mama sekeluarga ucapkan terima kasih bebanyak pada korang sume yang sudi join GA mama... Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin~



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



Bayi + Bahasa


Dapat dari blog babyibu..penguasaan bahasa bayi..tapi ini depends pada bayi juga..lain bayi lain progressnya..jangan paksa die pula kalau tak mencapai level tertentu..bayi kan perlu their own time to adapt..ini just sebagai rujukan..



Perkembangan Penguasaan Bahasa

0 Bulan
Biasanya menangis

1 Bulan
Menghasilkan bunyi berlainan ketika lapar atau sakit.

1 – 2 Bulan
Menghasilkan vokal seperti ‘ah’

2 – 4 Bulan
Berupaya menghala ke sumber bunyi manusia.

4 – 6 Bulan
Menghasilkan bunyi seperi ma, da.

6 – 9 Bulan
Berupaya mengabungkan bunyi yang sama dan mengulangnya seperti mama..mama...papa..papa..baba..baba..

9 - 10 Bulan
Gemar meniru bunyi orang lain.

11 -15 Bulan
Berupaya meniru suku kata yang senang.

12 Bulan
Berupaya menyebut dua perkataan berlainan.

13 – 18 Bulan
Berupaya menyebut tiga perkataan berlainan.

17 – 24 Bulan
Berupaya menamakan objek biasa yang terdapat dalam gambar.

18 -21 Bulan
Berupaya mengabungkan perkataan-perkataan mudah menjadi frasa.

23 -24 Bulan
Berupaya menggunakan frasa atau ayat-ayat yang mudah



~eh? ada orang call la...~



~heloooo??? irfan speaking..~


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Khamis, 22 September 2011

Potluck di rumah

Tengahari tadi member opis mama datang umah... Mama buat makan2 sket.... Memang meriah gila la... Pukul 10 pagi tadi mama balik umah untuk siapkan makanan dengan dibantu oleh member mama a.k.a blogger kak mas... thanks kak mas cuz sudi bantu mama untuk menyiapkan juadah untuk dimakan bersama2... Antara juadah yang mama sempat siapkan, ayam masak kicap, sambal udang, sup cendawan, sayur campur dan telur dadar.... (makanan simple jer..uhu)... sory ya pada kengkawan yang datang, hanya ni ja yang mama mampu buat dengan masa yang sangat terhad.... thanks ya pada bos mama cuz sudi benarkan mama kuar awal untuk siapkan juadah (sory ya en bos sbb dia sendiri yang x dapat datang cuz ada urusan kerja)... jom layanzzzzz....

~menu + telur dadar yang belum siap digoreng lagik...ehe~


~tunggu geng lelaki sampai pulak~


~hot mama~


~sesi menyantap~


~makan bawah ja..ehe~


~muka mama yang x boleh blah~


* alhamdullilah suma lauk habis...thanks kengkawan sudi datang teratak buruk mama ni... selamat hari raya yer.... kepada en mad a.k.a bos mama, sory x dapat nak bungkus makanan untuk bos cuz suma licin

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Anugerah Illahi

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Hadiah Illahi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers