Isnin, 19 September 2011

5 perbuatan buruk wanita mengenai kesihatan


Memakai kasut tumit tinggi
Pemakaian kasut tumit tinggi boleh menyebabakan masalah postur, tekanan yang berlebihan pada sendi dan penyakit seperti sakit belakang,kecederaan urat. Di nasihatkan supaya menggunakan menggunakan kasut tinggi yang tidak melebihi 1.5 inci

Membawa hand bag yang berat
Membawa hand bag yang berat boleh membaca kepada masalah belakang yang serius dan masalah leher kerana beban yang terpaksa dipikul diatas bahu pada setipa hari. Walaupun kesannya tidak dapat dirasa sekarang tetapi dibasihatkan supaya ubah tabiat ini dengan membawa benda penting dan tukar hand bag yang lebih kecil. Takkan nak tunggu kena baru nak berubah.

Tidak menanggalkan solekan semasa tidur

Akibat terlalu penat, kadang-kadang wanita tertidur tanpa menanggalkan solekan pada muka. tabiat ini boleh menyebabkan liang-liang roma tersumbat akibat dari kotoran dan minyak yang terkumpul semasa melakukan aktiviti harian. Selan itu juga, mata boleh gata-gtal jika solekan pada mata tidak ditanggal

Menggunakan saiz bra yang salah

kajian menunjukkan ia boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan yang boleh berlaku termasuk sakit pada belakang, leher dan buah dada, sesak nafas, kerengsaan kulit, masalah peredaran dan juga cepat marah. Dinasihatkan supaya berhati-hati semasa membeli.

Tidak cukup tidur
Statistik menunjukkan bahawa masalah tidur memberi kesan lebih ramai terhdap wanita daripada lelaki. Tidur boleh mempengaruhi tekanan darah wanita dan perasaan (mood) yang lebih daripada lelaki. Dibasihatkan supaya wanita mendapatkan tidur yang cukup setiap hari

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
sharing is caring
~~~~~~~~~~~~~~~~~~


3 ulasan:

Munna berkata...

yg lain tu mmg xbuat...kecuali handbag..kalau boleh semua bnda nak isi dlm handbag...mengalahkan mak budak

N i e Z a berkata...

hehehe..gud info ni..tp kdg2 slu klu dah penat sgt mekap kt muka pon x sempat nak bersihkan..huhuhuhu..

mama irfan berkata...

munna: bak kata hubby kita, beg doraemon... suma benda ada dlm beg tuh... ehe....

nieza: sama la kita... tertidur ngan makeup skali..hehe

Anugerah Illahi

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Hadiah Illahi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers