Ahad, 1 Januari 2012

Perkembangan Irfan (Keseluruhan Tahun Pertama)

dah lama mama x update perkembangan irfan... Sekarang irfan dah nak masuk setahun 2 bulan dah... banyak perubahan yang irfan tunjukkan pada mama...  mama bangga sangata sayangg!!!!

~IRFAN 1 BULAN~
- Irfan ajak mama bangun malam sembang... sekali maktok bangun sembang ngan irfan
- Dah pandai senyum
- time ni irfan nak susu badan ja. susu tepung langsung x mau


~IRFAN 2 BULAN~
- Timing tidur irfan dah betul dah... alhamdullillah sampai skang irfan akan tidur dalam pukul 8.30 mlm - 9.00 mlm sampai la time mama nak g keja.... waktu cuti pon mama kena bangun awal gak sebab ikut time irfan..kih..kih... bagus sayang gerak mama cuti2..ehe
- koordinasi tangan irfan dah cekap untuk pegang mainan yang mama bagi.... suka je dia bila dengar bunyi mainan..ehe
- Irfan masih konfius dan x suka menggunakan botol susu.. irfan nak direct BF ja..camna mama nak keja sayang ooiii...
-Irfan suka sangat benda terang terutama merah... abah selalu main dengan irfan bantal merah Fiffy, suka sangat dia..



~IRFAN 3 BULAN~
- irfan dah boleh tegakkan kepala dengan stabil
- irfan baru belajar menerap.
- Irfan dah boleh terima sket2 penggunaan botol... tapi minum x kuat la... kalu bagi direct BF, laju ja dia minum..



~IRFAN 4 BULAN~
- Irfan dah pandai menerap.
- dah pandai kutip barang yang besar..



~ IRFAN 5 BULAN~
-Irfan dah boleh duduk sendiri... (dengan bantuan la)
- sangat suka dengan kunci dan pindahkan dari satu tangan ke satu tangan yang lain
- dah pandai main sendiri

~IRFAN 6 BULAN~
-Irfan dah mula sebut 'baba' , 'dada'
- dah mula menyusur.. kali pertama menyusur atas katil... (mama ingat lagi detik tu.. happy gila ooo)
- Dah pandai golekkan badan dan membuatkan mama sentiasa risau kalau tinggalkan di atas katil sengsorang... suspen ja...
- Irfan dah boleh duduk sendiri dah...
- Mula makan bubur nasi.

~IRFAN 7 BULAN~
- Irfan mula start tumbuh gigi.. gigi pertama yang naik adalah bahagian bawah... sebatang ja..hehe..kiut la syg
- Irfan dah pandai memanjat dan meniti setiap tepi2 bahagian...
- Benteng di sekeliling TV kena dirikan untuk mengelakkan irfan main dengan decoder astro dan dvd player.takpon dia buka laci tv.. letih nak oiiii....



~IRFAN 8 BULAN~
- Lagi 2 batang gigi irfan mula tumbuh... kali ni di bahagian atas pula... dah 3 batang skang
- Tengok babahnya tutup TV, dia memerhati dan mempraktikkan On dan OFF Tv. Sesuka hati dia bila nak ON/OFF tv tu... (terbantut kekusyukan menonton cita best bila sedar2 si anak dah tutup tv tuh.. )



~IRFAN 9 BULAN~
- Irfan dah aktif merangkak..
- Aktif jugak mengikut mama dia kesana kemari.
-Irfan dah banyak benda kalu kita suruh buat, dia buat contohnya : lambai kt orang, kiss, flying kiss, geleng kepala dan macam lagi la... mama teruja sangat2 sayang... chaiyokkk...


~IRFAN  10 BULAN~
- Awal bulan gigi irfan tumbuh lagi 2 batang belah atas pulak.
- Hujung bulan, sebatang gigi Irfan tumbuh lagi menjadikan sekarang 8 batang gigi, 4 bahagian atas, 4 bahagian bawah... Cantik la gigi sayang... mama suka sangat tengok...tapi time menggiggit mama, tu yang x brapa suka... sakit nak oooiii...
- Skang cukup suka bawa LION dia keliling rumah, tima kasih pada LION kerana mengajar Irfan langkah pertama untukberjalan..
- Lagi suka memunggah laci, panjat speaker... aduhai anakku..



~IRFAN 11 BILAN~
- Skang cukup suka baca buku....
- Bila buka buku ja jari telunjuk dia dok tunjuk kat buku tu sambil cakap ba... ba... (sepatah haram mama x paham yang ooiiiii...hehe) tapi x pa itukan langkah pertama untuk irfan membaca... teruskan yer sayang...
-Dah mula menapak sedikit demi sedikit (tapi still jatuh)
- Suka sangat berjalan berpimpin tangan...


~IRFAN 1 TAHUN~
- Yeay Irfan dah boleh jalan..... tahniah sayang....
- Bila dapat kaki lagi kerap ikut mama pergi mana sahaja..
- Cukup suka memunggah laci di dapur... jenuh kemas.. tapi bila mama x pergi dapur, x pulak dia sorang2 nak pergi memunggah... time nak memasak la dia pon kalut jugak,.... kang terperecik minyak, sapa nak tanggung?hehe
- irfan akan cakap nak jika dia nak sesuatu terutama air (of course yang manis2 punya).. itulah sebutan pertama irfan dalam langkah untuk bercakap.. yang lain mama sebut ja baru dia buat...


p/s mama sangat mengikuti perkembangan sayang...mama happy sangat bila kamu ada disisi mama dalam memerhatikan kamu membesar.... diari ni akan mama ingat dan simpan dalam kenangan mama... moga irfan membesar dengan sihat, cergas dan cerdas...amin....

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




41 ulasan:

I'm BUBU berkata...

IRFAN sangat COMEL !!!! >.<

taufikmaria berkata...

bestnye bace.. syok2x..

aliesha kirana berkata...

comelnyaa irfan! ish geram sungguh! heheeh..

mama irfan berkata...

thanks suma....hehe

eITA berkata...

dah tag>

http://my-khalish.blogspot.com/2011/10/contest-anakku-berfotogenik.html

My Aisy berkata...

comelnyer...nnti irfan dah besar mesti terharu bila baca entry nih...

mama irfan berkata...

hehe... thanks...

Zefa NorAsmara berkata...

Cumelnya dia.. :D

Run Away berkata...

cute nyer dia...;d../salam kenal dari segmen lulu...;d

IntaNBerliaN berkata...

hihii comelnya irfan.. alisha pun suka baca buku sm cm irfan.. irfan bagus.. stahun dh boleh jln.. hihii

alisha blh jln ms umur 10 bln stgah.. mybe sbb alisha prempuan kot.. tu yg cpt sikit...

apa2 pun mmg sgt bestkan melihat perkembangan anak2.. :-)

a'aa la.. irfan n alisha dkt2 je tarikh lahir,... alisha lahir 05/09/10 :-)mereka sbaya.. hihii

@e_da berkata...

cute sgt.. teruskan menulis mama irfan.. semua ni akan irfan baca bila dia besar nanti insyaAllah

mama irfan berkata...

thanks suma...

eda: insyaAllah...hehe

ieda berkata...

semoga irfan membesar lebih cemerlang .. cumei bulat mata .. wajah irfan wajah adik lahh :)

mama irfan berkata...

amin... thanks ida...wajah adik?

Ros berkata...

Salam ,

Comelnya Irfan ni...seronokkan bila boleh dok tengok anak membesar depan mata kita..anak2 nilah anugerah tuhan yang paling tak ternilai sekali kat kita....

mama irfan berkata...

thanks ros... ya syukur sesangat...

wahida berkata...

comel...semoga irfan terus membesar bagaikan johan yer...


salam..tengs follow my blog...dtg sini nak follow balik...nice blog!!

sudipVSsenduk berkata...

saya suka sangat cium baby.. tak pernah jemu. Sorang ustaz pernah cakap, bau baby adalah salah satu drp. bau-bau syurga.. Wallahuaklam.

mama irfan berkata...

thanks suma... yup mama pon suka sesangat cium baby.... wangi jer...huhu

fieda berkata...

Seronok tgk perkembangan anak2 kan..membesar dgn sihat itulah yg kita mahukan..semoga irfan akan membesar bagai juara...

mama irfan berkata...

amin... thanks fieda ;)

Kakzakie berkata...

Tak lama Irfan akan ada adik pulak. Ha... lihat perkembangan masa itu Irfan kan jadi caring pada adik pula... cute kan.:)

ct rahani berkata...

comelnya irfan.. :)

salam kenal.. sy follow yer..

mama irfan berkata...

thanks suma... insyaAllah kak zakie... hope camtu la...amin

rDnA berkata...

comelnya irfannnnn!!

mama irfan berkata...

thanks ;)

Ummi berkata...

comeynye irfan..thanx folo..sy folo dan link juge ye;)

L berkata...

comelnyer bb dier.. huhu.. irfAN .. Nama mcm kwn L..=)

jom bacer kejap..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/11/belajar-dari-alam.html

Lin Azlina berkata...

irfan mmg kiut!

mama irfan berkata...

thanks suma... mama hargai sangat...

NoEn berkata...

seronokkan ikuti perkembangan anak

kayyana berkata...

comelnye baby u... nama baby kite sma lah.. nme hero i pun danish gak.. hehehe..semoga irfan danish jadi anak yang pintar... yeay!!! btw, thanks sbb sudi singgah dan follow blog me..

Cute MuM berkata...

sangat seronok tengok perkembangan anak kan.. comellah irfan tue..

kalo dania menulis, asyik sebut "N" "N" "N" .. Nia... hehe..

Azi berkata...

slm ziarah...cepatnya 6bln irfan dah boleh duduk tanpa disokong ye...

btw salam kenal dan jemput2 jpin my ga...

mama irfan berkata...

salam kenal jugak... irfan cepat duduk sbb mama dia rajin dudukkan dia..huhu.... insyaAllah mama akan join..tq

eRiNsZ berkata...

si hensem irfan..

jom join contest senang kat blog erin:

http://ehemsz.blogspot.com/2011/12/like-eisya-contest.html

yang lain pon jom join

(psttt kalo bnasib baik mgkin ada ole-ole utk irfan)

IntaNBerliaN berkata...

mmg seronokkan bila kita tgk perkembangan anak2 kita :-)

IntaNBerliaN berkata...

mmg seronokkan bila kita tgk perkembangan anak2 kita :-)

Dalila Hamid berkata...

alahai... comelnya

fiza berkata...

Bagusnya ibu irfan ni, catit perkembangan anak setiap bulan ☺☺

CIK JATT berkata...

hensemnya si kecik ni
seronok kan tengok anak2 membesar depan mata sendiri.
nama anak kita samala:)

Anugerah Illahi

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Hadiah Illahi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers