Selasa, 31 Januari 2012

bila ek nak start x bg pakai pampers?

wahhhh... dah lama x update blog.... bukan apa... sejak kamera mama rosak, rasa update da malas...sbb gambar da jarang amik...hehe... update blog trus tajuk tanya soalan kat orang...hehe.... layan ja la ek....

ada skali tu lepas mama mandikan irfan, mama pakaikan dia tuala n tinggalkan dia untuk pergi amik baju n pampers dia dlm almari.... pastu terdengar dia cakap 'mama, tancin, tancing'.... jenuh mama nak paham apa yang dia cakap... rupanya dia da pandai sebut dia kencing.... mula macam x percaya jugak.... sbb kain tuala dia mmg da basah (ya la baru pas mandi kn?)... pastu bila mama p dekat n pegang kain tuala yang dia pakai tu, memang terasa kehangatan air kencing dia...huhu..... siap bau lagi kan( memang truk la mama ni kn?)


rasa cam nak ajar dia x bg pakai pampers ja.... tapi x tau macam mana caranya.... adik mama umur setahun da pandai cakap nak berakatau kencing...

korang suma ada pandangan x... boleh harap ka anak setahun 5 bulan da boleh kencing sendiri??????


 
pict sumber uncle google...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




Jumaat, 20 Januari 2012

Doakan Pembedahan Soleh Berjaya Pagi ni

assalamualaikum.... moga di pagi yang barakah ni, kita semua dilindungi dengan rahmatNYA......

Pagi tadi mama BW, terjumpa kisah seorang emak yang tabah.... mempunya anak yang menderita ketumbuhan otak.... pagi ni anaknya Soleh perlu melakukan pembedahan yang sangat bahaya... moga soleh selamat dalam pembedahan ni....amin....


mama x mau cerita banyak, korang klik ja blog ni akak nora .... cakap banyak buatkan mama sedih ja mengenangkan penderitaan anak kecil yang x tau apa2....

mama harap kita semua dapat mendokan kesejahteraan soleh...



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Khamis, 19 Januari 2012

Kampung Di Tepi Pantai

Baca tajuk di atas pon buatkan hati mama happy ja... dah terbayang saat dok kat beranda depan rumah, menghirup udara laut yang sangat kuat... pastu dengar pulak bunyi ombak, bunyi gagak.... fuhhhh rasa nyaman ja.... tringat zaman muda belia dulu... dulu asyik cuti ja, ibu n abah mama antar kami balik sini... time makan ja mesti kami dok kat beranda luar rumah atau beranda kat atas rumah sambil berkelah... pastu mula la burung gagak mai dok bertenggek area2 tiang, tunggu kami baling tulang ikan.... wahhhhh sangat rindu weh itu zaman....

tapi itu dulu.... skang banyak benda dah berubah...... wuwuwu.... tokwan mama n 'tok pendek' dah tiada di muka bumi ni....pantai pon dah makin menghakis... dulu dok depan pintu, nampak laut jauh lagi... skang dok depan pintu nampak batu (skang pantai laut dah ditambak).... laut pulak makin dekat.... kalu 10 or 20 tahun lagi,  entah2 umah peninggalan nenek mama ada ka x lagi... dihakis oleh pantai... sedih kan? umah tu skang makcik mama yang duduk.... (rasa bertuah kat diorang sbb dpt umah tu, dah la berhadapan laut)..


Banyak sebenarnya moment indah di rumah tu.... mandi laut, cari siput remis, cari siput kupang, kutip cengkerang (buat perhiasan), cari lubang ketam, suma masih segar dlm ingatan mama... yang paling mama x lupa, dulu2 bangun ja tido trus tuju laut sebab nk amik selut...waktu pagi kn air surut, banyak la selut yang terdapat kt tepi pantai.... selut tu pulak mama amik n buatkan macam bola, pastu lapiskan ngan pasir pantai yang cantik tu, bentukkan macam bola pastu tanam.... tunggu sampai esok, kami korek balik selut tu, selut tu da keras macam batu...huhu.... sesapa yang hidup dengan laut leh la bayangkan camna perasaan mama... rasa bahagia ja pon bila terkenangkan balik memory tu....


Selalu mama pergi umah makcik mama, mama hanya dok dlm umah dia, tak pon mama hanya pandang laut ja... raya cina ni, mama dah pakat ngan family kakak mama, ibu abah mama, adik beradik mama nk pergi umah makcik la..... nak kembalikan memory tu walaupon banyak yang mama x leh nak buat semua, mama harap dapat la jugak cari remis, kupang, mandi laut...nak jugak bagi anak mama irfan merasai main di tepi laut sambil kacau mama cari remis....petang tu beli cendawan goreng yang super sedap (x penah mama jumpa lagi kt malaysia ni sesedap kg mama) pastu bila malam ja, makan nasi sama2 ngan siput yang kami dah cari... alahai... rasa cam x sabar ja nak pergi sana... dah x da hati dah skang ni kat opis...huhu


Bagan ajam, pulau pinang wait for me k.......

balik kampung....ooooo balik kampung.....

~macam ni la gambaran laut depan umah makcik mama...sumber: google~


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Rabu, 18 Januari 2012

ON DIET

Minggu lepas mama balik kampung... banyak la mama dengar orang dok tanya badan mama makin berisi... rasa dah cemuih orang dok tanya, last2 mama bertekad nak kuruskan balik badan even x slim macam dulu, tapi dapat kurang skit dalam 10 kilo camtu (x yah berangan la anis ooooiii) pon mama da bersyukur sesangat dah... mama nampak makin berisi sejak mengandungkan irfan... korang bayangkan dulu2 sebelum mengandung, berat mama 47-48 kg ja.... last 9 bulan ngandung (sebelum lahir) berat mama jadik 75 kg.... menakutkan kn?  naik sampai 27 kg.... sampai skang berat mama x leh kembali cam anak dara dulu...

mama ingat nak diet ni sebenarnya dah lama dok dlm pikiran ni... tapi memandangkan mama still nyusu badan, rasa keyakinan untuk berdiet kurang sangat... ya la takut irfan x dapat nutrien n susu yang secukupnya...sbb mama dia lebih mementingkan kecantikan badan dari anak sendiri, ayat tu mama x mau terjadi pada diri mama sendiri.... rupanya pemikiran tu salah yer... mama ni ja yang makan terlebih-lebih...huhu...setiap hari mama asyik terpikir, cukup ka x aku makan, lengkap or x nutrisi yang perlu aku makan setiap hari... semua tu mempengaruhi cara diet mama....

bila mama muhasabah sendiri (selepas orang dok banyak tanya), mama pon decide akan menjaga kuantiti pemakanan mama.... start dari minggu ni pon mama dah x turun kafe waktu pagi... mama dah skip breakfast.... lunch mama makan nasi n malam lak pon mama skip makan nasi.... just sekali sehari ja mama makan berat.... moga lepas ni mama boleh continue n ini bukan program sekerat jalan mama (duit pon leh save kn?)

di rumah lak kalau da masa, mama akan pasang cd aerobick ssmpai irfan pon leh iku mama..huhu... lawak tul... tapi mama risau gak... sbb mama penah baca, kalau kita exercise mengejut, toxin dari badan kita jugak akan keluar melalui susu.. takut irfan akan terminum toxic tersebut... tul ka ni ha? da sapa2 leh bagi pendapat tak?

apapon wish me luck k... harap mama dapat menguruskan badan mama yang makin bam bam nih... sesapa yang da cara untuk membentu mama diet, sila la komen yer.... kesudian anda untuk membantu mama untuk berdiet amat mama hargai...huhu... thanks korang...





~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Isnin, 16 Januari 2012

Perkembangan bahasa irfan

Asslamualaikum n selamat pagi korang suma...

Actually mama nk post perkembangan irfan ni da lama dah... tapi memandangkan lately mama kemaruk tengok cita2 korea, smpi kat opis pon ada masa ja mama layan cita korea, langsung x update blog... bukan apa, bila kita tengok video, macam novel jugak la, hati x senang duduk kalu x habiskan cita tu... x sabar nak tau ending dia camna....huhu....

irfan skang banyak word yang dia da faham n boleh sebut... ada jugak a few word yang dia cakap betul tapi x paham n ada jugak a few word dia cakap x betul, tapi benda tu mama faham dia nak apa... so kategori tu mama x amik kira...huhu....


1. mama
2. abah
3.jom
4. da (bye)
5. bird
6. x mau
7. nak
8. tak tau
9. sakit
10. tutup
11. up

1. ma..ma (sambil tepuk2 mama) = ni word yang sangat menyentuh perasaan mama.... sbb dia pandai panggil mama n siap tepuk mama lagi supaya soh mama tengok dia apa dia nk cakap or tunjuk... bravo sayang

2. bah (abah) = pon sama time dia sebut mama, dia panggil sambil tepuk badan abah dia... tapi kadang kala abah dia po, dia panggil mama... buat mama konpius jap..huhu... tapi bila mama tanya dia 'abah mana?' dia kalut pegi cari abah...

3. jom (tapi bunyi lebih kepada thom) = mungkin huruf j x brapa nak terror lagi kot... dengar macam bukan jom ja pon...huhu... slalu mama cakap jom kalu mama ajak dia mandi... trus laju ja dia berlari masuk bilik untuk ke bilik mandi... ataupon time mama pakai tudung, sambil ajuk balik cakap mama dia jom, trus gerak tunggu mama depan pintu dah...huhu

4. da.. (bye)= entah mana dia belajar bahasa ni pon x tau.. tapi yang pastinya kalu dia nak lambai, perkataan 'daa' ni tetap dia sebut... hari2 mama perasan dia sebut ni bila nak balik dari umah opah(pengasuh) dia... seronok ja lambai sambil sebut daa kat budak2 lain (dlm hati yea mama aku da mai amik dah)

5. bird (burung)= sampai ja bawah umah otw nk balik umah dr umah pengasuh, mesti dia sebut bird... sambil tercari2 burung..... ni sbb mama slalu tunjuk bird dekat dia...

6. ammau (x mau)= perkataan ni buatkan mama selalu tension..huhu... dia selalu sebut benda ni time makan nasi... irfan sebenarnya payah sangat nak makan... suap 2-3 mulut dah cakap x mau sambil kepala pusing tempat lain ... geram ja rasa...

7. nak = nak sesatu benda mesti cakap nak sambil buat muka kesian...huhu...nak ni antara sebutan yang terawal lagi irfan boleh sebut.... rasanya 2,3 bulan lepas lagi dia da pandai sebut...

8. a..a... x tau (tapi lebih kepada a...a....tak ta)= besa la bahasa budak kn... mesti slang dia entah la... nak tergelak pon ada... ni la 2 perkataan yang dia boleh sebut serentak (sebut 2 patah perkataan)...  bila dia sendiri atau orang lain yang jatuhkan barang, automatik tangan dia ditunjuk2 sambil dia goyang2 tangan dia padahal dia yg bersalah... huhu

9. kit (sakit) = ni mama nak tegelak... kadang2 x nampak pon luka ka lebam... asal jatuh sket atau dia rasa sakit ja, mesti dia nak tunjuk kat orang... bila orang tengok n gosok/tiup sket tmp dia sakit, baru dia ok... tapi minggu lepas, irfan panjat meja kaca, pastu lutut dia tersagat sket, da la luka sket... yang lawaknya jap2 dia mai kat mama tunjuk tmp sakit tu... smpi naik rimas....nak tegelak pon ada...

10. tup (tutup) = irfan cukup suka tutup pintu.... tiap2 kali kalu masuk umah, mama yg akan bagi dia tutup pintu sendiri.... sambil cakap tutup pintu.... dah biasa agaknya, setiap kali dia nak tutup, kadang2 mama x sempat cakap, dia sendiri cakap 'tup' tanda dia nak tutup pintu tu.... pintu keta pon dia kalut nak tutup skang

11. up (diri) = ni pon mama selalu sebut kat dia... setiap kali mama angkat tangan dia ja, dia sendiri sebt up... bagus sayang!!!


rasa cam x percaya ja anak sendiri da boleh cakap sket2 n paham apa yang kita cakap jugak... rasa da besar dah dia...huhu....mama rasa cukup bangga ngan kamu sayang... moga sayang mama irfan, sentiasa dirahmati oleh Allah n jadi budak yang cerdik, cegas n cerdas...amin....

tarikh:16.01.2011


~anak mama yang makin cedik~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ahad, 15 Januari 2012

Balik Kampung

Pagi ni sebelum bertolak balik ke putrajaya, mama update blog kat kampung mama.... irfan plak da pakcik dia tolong jagakan, lagi senang la mama nak buka blog... tapi x sempat nak BW sebab nak kemas barang suma.... selepas makan tengah hari kot baru mama balik...

Bila balik kampung, hati x senang sejak baru2 ni, rasa berkurang sket... bila ramai adik beradik dapat berkumpul2 gelak2....stress pon makin berkurang..ingat nak mulakan hari yg akan datang dengan perasaan yang gembira... lupakan semua masalah.... kankankan?

goodbye kulim n see ya putrajaya....

Jumaat, 13 Januari 2012

Kejadian sebenar kisah wardina dan keluarga dirompak-sila baca

Sangat tersentuh perasaan mama tatkala membaca tragedi ini....  diharap sesiapa yang membaca entry ni mengambil iktibar daripada kisah ini...

p/s: sangat terharu dengan suami wardina yang menjaga aurat isterinya tatkala saat genting begini.... MasyaAllah....


sumber diambil dari mama mika... hope anda x kisah sbb mama nak sangat post entry ni...



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mereka merompak "perasaan selamat" sayaSelimut saya terbuka! Dibuka! YA Allah seorang lelaki bertopeng menyuruh saya diam “SHHHHHH” katanya. “Barang kemas mana?” “Barang kemas mana?” katanya. Tersedar saya, ini bukan mimpi lagi, rumah saya dimasuki pencuri! Saya cuba tenangkan hati, dan menyorok muka juga tubuh saya. Jawab saya dengan yakin “Saya tak pakai barang kemas, saya tak ada barang kemas” Yang ada pada saya cuma cincin arwah tinggalan nenek saya. Dengan berat hati saya membukanya, “Ini saja yang saya ada, cincin nenek saya, nah ambil” balas saya “Saya memang tak suka barang kemas, tak pakai barang kemas” kata saya lagi, cuba meyakinkan manusia ini bahawa rumah ini memang tiada apa yang dicari. Seribu satu perasaan dan sejuta lagi penyataan memecut laju didalam minda. Kenapa? Bagaimana? Apa akan terjadi? Mana anak-anak saya? Siapa mereka? Mahu apa? Adakah saya akan diapa-apakan?

Cincin belah rotan dengan tiga butir berlian kecil, mungkin tiada nilai yang tinggi. Namun  itulah peringatan asal usul dan ‘memori’ jati diri ini. Separuh dari diri saya. Tidak tinggi dengan nilai harga,tetapi tinggi dengan nilai jiwa. Cincin arwah Dorris Irene Wilmot yang dipakai ketika perkahwinannya dulu. Dari Scotland ke England kemudian bersama cincin itu juga dia berlayar bersama Leslie James Morgan Wlmot, grandpa saya, ke Australia tatkala perang dunia ke-2. Saya sebenarnya mahu memberinya kepada Amna satu hari nanti ,tapi apakan daya. Memori dan nilai sentimental cincin itu amat tinggi sekali. Tidak apa, kerana memori di dalam diri tidak mungkin dapat mereka curi.

Namun sebagaimana memori indah itu akan kekal dengan izinNya, memori ngeri ini juga akan terus tersematl dalam diri. Seperti pita video buruk  yang rosak, gambaran kejadian berputar dan berputar kembali dalam ingatan saya. Adakalanya bulu roma saya naik kembali, tangan dan tubuh bergetar dengan sendiri. Wajah mereka kini sering menggangu dan menghantui saya. Saya pasti, ianya mengambil masa untuk di’lupa’kan. Bukan lupa sepenuhnya, namun lupakan ketakutan dan mencari kekuatan kembali. Takut, resah, gelisah dan beribu perasaan lain, bercampur seperti dicampurnya rencah di dalam kuali. Akhirnya, namun akhirnya gulai itu sungguh enak sekali. Akhirnya, saya mengucap syukur Alhamdulillah. Allah mahu membersihkan kami. Musibah demi musibah , membuatkan diri lebih dekat dengan Ilahi, “Syukur Ya Allah”Alhamdulillah” dan “Innalillah” bermain di bibir sejak pagi tadi.

Saya terfikir, siapakah dia insan ini, sehingga sanggup buat begini? Mencuri demi wang ringgit semata. Ketika dipukul Ikhwan di kaki dan kepala, mereka berkata, “Saya tak kacau orang, saya tak kacau orang” dalam loghat Indonesianya. Ikhwan memberi amaran keapda mereka “Jangan sentuh isteri saya”, “Jangan kacau anak saya”. Ikhwan dikejutkan ketika sedang menemani Imran yang demam, di kamar birunya. Diikat tangan suami tercinta. Setelah Ikhwan menjerit, mengharapkan ada yang mendengar, saya kemudian tergamam ketika perompak itu berkata “Sini, sini” cuba membuka selimut saya.

Saya berjanji pada diri ,sekiranya orang ini cuba mengapakan saya, saya akan bermatian sehingga nafas terakhir, memepertahankan maruah saya. Saya juga wanita Aceh, darah pejuang mengalir di dalam badan saya. Rupanya Eka saudara saya dari Aceh yang kini membantu saya ditarik dari kamarnya dibawah keatas dan disuruh bersama saya didalam selimut. Saya memeluknya.

Anak-anak saya? Di mana mereka? Saya tertanya-tanya. Saya berikan dan letakkan keselamatan diri mereka kepada Allah sepenuhnya. Saya yakin mereka selamat. Doa saya setiap lepas solat adalah supaya Allah memelihara mereka, kerana mereka bukan kepunyaan saya, mereka milik Allah. Saya yakin pasti ada diantara doa saya didengari. Saya pasti! Saya yakin! Tidak lama kemudian terdengar tangisan Imran.

Imran!!! ” jerit saya, tanpa membuka cadar. Ikhwan masuk bersama Imran ke kamar saya. Saya pegang badan panas Imran, dia masih demam, dan Imran terus teresak-esak dalam pelukkan saya. “Naughty man, Ummi” kata Imran pada saya. “Dia hit ayah Imran” katanya. “Imran tak de sword, Imran” katanya. Allah, sucinya anak ini. Belum mengerti apa pun. Ini bukan filem atau kartun anakku. Sword Imran tak akan mungkin membantu. Satu ketika dahulu, perompak-perompak ini juga pernah suci dan comel sepertinya. “Ya Allah pelihara anakkau” bisik saya dalam hati. Tidak lama selepas itu, Amna dan Azra dengan senyap memasuki cadar saya. Kami bertiga memeluk erat sesama sendiri. Sekali-sekali saya mengusap Eka disebelah saya. Saya harus berani untuk mereka. Saya tiba-tiba merasakan Ikhwan duduk dikaki saya. Alhamdulillah kami semua ada bersama.

 Sekali lagi selimut saya ditarik, seorang lagi lelaki bertopeng bertanya “Barang kemas mana?” Ikhwan berkata “Jangan sentuh dia, dia tak ada tudung” MasyaAllah, begitulah suami saya menjaga kehormatan saya. Dalam saat ini pun dia tidak mahu sesiapa pun melihat ‘hak’nya. Saya amat berbesar hati ketika itu. Maka kerana itulah luluh jantungnya melihat gambar saya dahulu di’post’ sesuka hati di alam maya. Kasihanilah saya dan dia. Janganlah buat begitu lagi ya? Pelihara aib orang lain supaya aib anda dan keluarga juga dijaga. Percayalah janji Allah itu benar, ini bukan janji manusia.

 Sekali lagi saya menjawab membalas pertanyaan peromapak ini, “Saya tak pakai barang kemas, saya tak suka barang kemas” Ikhwan mengalih perhatiannya kepada laci dihadapan. “Sini banyak barang mahal” tunjuk Ikhwan. Manusia ini menggeledah laci tadi yang sebetulnya cuma termuat aksesori lama. Rantai, gelang kayu, brooch yang dihiasi permata palsu.  Ya, saya tidak punya apa! Saya bukan penggemar emas dan intan permata.

Seorang lagi rakannya berhenti dihadapan rak buku kami. Itulah harta saya, buku yang tersusn rapi. Rak demi rak buku didalam kamar. Itulah saja ‘harta’ saya. Ilmu itu emas bagiku. Tak mungkin perompak ini mengerti! Berdirinya dihadapan rak buku itu, dia seolah keliru. Tidak tahu lagi apa harus dibuat dan kemana harus dituju. Dihampiri rak diatas meja tulis, disitu penuh dengan buku lagi, dengan buku nota yang amat berharga bagi saya, segala nota kuliah, seminar dan persidangan ada disana. Saya yakin tidak akan mereka sentuh sama sekali! Juga tersusun di rak itu Quran-Quran saya. Sampainya dia memegang Quran berwarna hijau muda, Ikhwan berkata Quran tak nak?” memerli sinis dirinya. Dia cuma diam.

Ikhwan mula membaca Ayatul-Kursi dengan nada tinggi. Dia menyuruh Ikhwan diam. Mungkin tergetar juga hatinya. Saya mengikut. Al-Falaq menyusul.

 "Katakanlah wahai Muhammad “Aku berlindung kepada Allah Tuhan yang menciptakan sekalian makhluk”
"Dari bencana makhluk-makhluk yang ia diciptakan” “
"Dan dari bahaya gelap apabila ia masuk”    
“Dan dari kejahatan makhluk-makhluk yang menghembus-hembus pada simpulan-simpulan”
“Dan kejahatan orang  yang dengki apabila ia melakukan dengkinya”

(Quran, Al-Falaq:1-5)

Saya, Amna dan Azra memabcanya berulang ulang dengan penuh yakin. Akhirnya semua ini milik Allah jua  “Ya Allah yang memiliki hati manusia, timbulkanah perasaan gentar dan tidak selesa didalam jiwa mereka” doa saya dalam hati. Saya cuma mampu berserah, dan ketika ini terasa makna ketawhidan Illah yang begitu tinggi memuncak di dalam sanubari. Secara tiba-tiba, terdengar motor pak jaga di luar rumah saya. Perompak menyuruh kami diam. Tidak lama selepas itu, mereka beredar. Rupanya Farah anak gadis Pak Fauzi Marzuki, jiran belakang saya ternampak kelibat penyamun ini dari jendelanya. Dan siapakah yang menggerakkannya untuk nampak rasanya? Ya Benar! Allah SWT.

Air mata saya menitis. Thank you Allah. Kuasa keyakinan itu amat tinggi sekali. Keyakinan bahawa Allah akan bersama orang-orang yang mahu bersamanya. “Ingatlah Aku dan Aku akan mengingatimu” Saya cukup yakin. Janji Allah benar. Ini bukan janji manusia.

Amna masih trauma, sejurus setelah mereka keluar, setelah polis dan jiran bersama kami. Amna terus muntah. Satu reaksi fisiologi yang biasa bagi kanak-kanak yang trauma. Muntahnya hijau, namun lebih hijau lagi emosinya. Saya akan cuba membina keberaniannya kembali. Satu pertanyaan Amna yang membuatkan saya terhenti. “Why did they do that Ummi?”

Saya terdiam. Bagaimana harus saya jawab pada anak kecil ini? Ya benar kita semua dilahirkan fitrahnya suci dari dosa. Jawapan saya pada Amna di artikel seterusnya! Ianya  untuk anda fikirkan juga.

Yang masih trauma,
Wardina

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Khamis, 12 Januari 2012

Boys Over Flower


baru ja habis layan cita korea nih... menyebabkan keja opis mama x setel, blog x update, n di umah dok teringat ingat ja... huhu....

cita mengisahkan empat orang budak lelaki kaya yang digelar F4 sangat nakal di sekolah dan digilai oleh semua pelajar perempuan ... suka membuli pelajar lain  sampai da satu budak nak bunuh diri sbb kejahatan diorang.. diorang belajar di sekolah SHINWA yg terdiri drpd suma pelajar yg kaya shj.

muncul satu perempuan ni yang buatkan kump F4 x tentu arah selepas puas dibuli oleh kump F4 pon dia still x mengalah smpi last skali 2 orang dari kump F4 ni jatuh cinta kat dia... girl ni orang miskin yg dpt peluang belajar di sekolah orang kaya (SHINWA)

banyak tragedi yang berlaku kat budak perempuan ni sbb bercinta ngan budak kaya (paling kaya di korea n skolah tu pon mak bapak dia punya).. percintaan diorang ditentang olah mak budak laki tersebut (JUN PYO)




~ni la budak skolah yang nakal tu yang menggelarkan diri mereka F4, mereka berempat ja yg p skolah x perlu pakai pakaian seragam skolah~



~geum jan di, budak perempuan yang merubah segalanya~



~gun jun pyo, seorang yang sangat kaya dan berpengaruh n cinta hati geum jan di~


~yan jee hu, mama minat gak kat dia ni, cinta pertama jan di, tapi last skali dpt kat jun pyo~


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Suritera 1st Giveaway


nak join? sila klik SINI

hadiah yang sangat best menanti korang suma iaitu:



 



JOMMMM cepat join!!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Mega Giveaway 2012 Belog Nemomimosh

~nak join sila klik banner~

mama nak TAG:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




GA Tahun Baru Cik Bambam!

~nak join sila klik banner~

lastly mama nak TAG:


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Rumah Wardina Safiyyah Dirompak 3 Perompak. Suami Dipukul!

Terkejut bila membaca twitter Wardina Safiyyah yang mengatakan rumahnya dirompak oleh 3 perompak bertopeng. Dan menurut beliau, suaminya Ikhwan dipukul oleh perompak tersebut.

Awal pagi tadi (12 Januari 2012) perompak tersebut dipercayai bersenjatakan tongkat dan parang. Turut kehilangan 5 biji laptop milik Wardina Safiyyah dan keluarganya.

wardina saffiyah suami di rompak 3 pencuri indon
wardina saffiyah suami di rompak 3 pencuri indon

Kita berharap dan berdoa agar keadaan Wardina Safiyyah dan suaminya Ikhwan selamat selepas kejadian rompakan tadi. Tabahkan hati menghadapi musibah ini.

p/s moga kak wardina sentiasa tabah menghadapi ujian ni....ngeri baca, x dapat bayangkan kalu benda ni terjadi pada diri sendiri... nauzzubillah...

sumber:  http://fitrihadi.com/2012/01/rumah-wardina-safiyyah-dirompak-perompak/

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Rabu, 11 Januari 2012

wOrDLeSS wEdNeSdAy (Kenny Rogers Promo)

ENOUGH!!! Everyone has a limit


No one ever said that life was fair, and I'm not saying that it should be
So knowing that you are where you want to be, and I'm not, comes as no surprise
But don't expect me to be happy for you
And don't smile at me and tell me things will work out for me too
I don't want your pity
I hate your pity

Taste your vanity and its sweet bitterness
As you hide behind your veil of my stolen hopes and lost dreams...
...I watched you steal my thoughts and had to see you smile
...You took them all...

As you build your dreams on my shattered hopes
I'll look back on a day once loved and fantasize for tragedy

Swallow your pride

Beg me to make this easier and listen to my hopeless cries

Suffer alone in emptiness
I lust to see you swallowed by the mess that you left in your wake
Disgust lies deep within your empty gaze

Beg me to make this easier and listen as my hopeless cries
Send stares into your meaningless eyes

My envy can't describe how I loathe you for having all the stars
Leaving my eyes to marvel the sky knowing it should be mine
Yet it's you I see wasting the dream that only I deserve
I'll tear off your face to see your smile

As you build your dreams on my shattered hopes
I'll look back on a day once loved and fantasize for tragedy

Swallow your pride

Beg me to make this easier and listen as my hopeless cries
Send stares into your meaningless eyes


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Tired of the game
~~~~~~~~~~~~~~~~~~

p/s tetibarasanakluahkanperasaanpadamerekayangbuatakubencisesangatngankelakuanhipokritdiorang

wOrDLeSS wEdNeSdAy





~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Rabu, 4 Januari 2012

Jumpa Blogger Mas

Minggu sudah mama dapat jumpa bisnesswoman a.k.a mas... actually mama da beli barang dekat dia... budi baik mas mama x lupakan sbb sanggup kasi diskaun dan hantar barang tersebut sampai umah.... dah tu nyusahkan mas pulak... sebelum ni mas ada datang putrajaya nak antar kat mama... time tu kul 8 kot mas mesej mama nak jumpa mama tapi dia nak jumpa cust dia dulu... mama pon beria janji bagai... kul 9 lebih camtu, mama pon bawak irfan masuk tido... cam besa mama akan nyusukan dia.. (dlm hati ingat senang la sket keluar umah, bila irfan tido).. last dua2 skali tertido.. sedar2 mama tengok jam dah dekat kol 11.... tengok mesej, mas dah balik umah dah sebab mama x balas mesej mas....mama minta maaf sesangat pada mas sbb x jadi jumpa hari tuh... mama betul2 x sengaja tertido... hset plak kalu mesej bunyi memang slow...(just beep ja)... mas lak x call, hanya mesej mama cakap nak otw jumpa mama.... mama langsung x dengar bunyi mesej... sory ya...nyusahkan kamuu...


perjumpaan kedua baru jadi.... dapat la mama bertemu mas yang sangat ramah n baik hati... suka bangat berkenalan ngan kamu... frendly ja rasa... yang lawaknya mama leh tersilap amik duit... kat lif baru perasan duit x cukup...dah turun lif terperasan mas dah smpi, x kan nak patah balik pulak, terus jumpa dulu.... mas tanya pon mama x gtau sbb malu sesangat... punya nak cover malu, mama bawa irfan skali turun bawah... tapi irfan yang cewi x nak langsung kat orang...grrrrr.... tapi nasib dia x mo, entah bila la dia melepas sedar2 time nak naik umah bau semerbak ja..hehe....

btw pada mas, padan sangat ngan irfan... really cute... thanks ya sekali lagik.... nice to meet you ;)


inilah hot mama tuh... len kali kita jumpa lagi yer..

p/s: mas asal orang penang ka?


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


wOrDLeSS wEdNeSdAy







~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Selasa, 3 Januari 2012

Majlis Perpisahan PP










~PP yang akan ke perak sebab dapat naik pangkat.. tahniah~



~kak mek diraikan skali dengan PP sebab akan bersara start 2 jan ni~





~PP dengan Puan Jo~


~dari kiri, k.mas, PP, En Mad, Mama, Puan Jo~


~PP dan en mad (bos mama)~

Makan @ Mr. Kabab & Biryani di Presint Diplomatik

Firstly mama nak ucapkan happy new year kat suma reader blog mama diluar sana... moga apa yang dihajati pada tahun lepas semua dah tertunai... amin... heheh....


alkisahnya, minggu lepas,satu opis mama dijemput oleh bekas cc opis mama yang da bersara (puan hasiah) untuk makan... cadang punya cadang, last tempat ni yang dipersetujui semua.... makanan bagi mama sedap la jugak tapi still x dapat nak mengalahkan kesedapan nasi arab di SABA, Cyberjaya... satu makanan yg mama suka kat restoran ni adalah roti dalpuri (ntah betul atau x sbb mama lupa nama dia dah...huhu)... dihidangkan dengan kuah dal... len kali petang2 leh la pegi lagi semata2 nak makan roti tuh...huhu memang marvelous....x tipu...

~cc mama (kiri skali) yang dah bersara yg sudi belanja (w/pon dah bersara, nmpak muda kn dia?)~



~time tunggu makanan smpt posing lagik~



~Moga murah rezeki cc~



~menu~



~ni la roti dalpuri yg sedap tuh (kejap ja licin pinggan sbb sedap)~





~set yg mama order, (Chicken grill with mandi rice)~



~x sah x da barbican klu pegi kdi nasi arab kn? tp mama minum sket2 ja~



~orang yg paling diraikan, bos mama yg akan naik pangkat (baju hijau)~






~mama with mimi~



~3 of us (mimi, mama, k.rose)~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Anugerah Illahi

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Hadiah Illahi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers