Selasa, 31 Januari 2012

bila ek nak start x bg pakai pampers?

wahhhh... dah lama x update blog.... bukan apa... sejak kamera mama rosak, rasa update da malas...sbb gambar da jarang amik...hehe... update blog trus tajuk tanya soalan kat orang...hehe.... layan ja la ek....

ada skali tu lepas mama mandikan irfan, mama pakaikan dia tuala n tinggalkan dia untuk pergi amik baju n pampers dia dlm almari.... pastu terdengar dia cakap 'mama, tancin, tancing'.... jenuh mama nak paham apa yang dia cakap... rupanya dia da pandai sebut dia kencing.... mula macam x percaya jugak.... sbb kain tuala dia mmg da basah (ya la baru pas mandi kn?)... pastu bila mama p dekat n pegang kain tuala yang dia pakai tu, memang terasa kehangatan air kencing dia...huhu..... siap bau lagi kan( memang truk la mama ni kn?)


rasa cam nak ajar dia x bg pakai pampers ja.... tapi x tau macam mana caranya.... adik mama umur setahun da pandai cakap nak berakatau kencing...

korang suma ada pandangan x... boleh harap ka anak setahun 5 bulan da boleh kencing sendiri??????


 
pict sumber uncle google...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




10 ulasan:

Kakzakie berkata...

Irfan dah pandai lagi senang. Kakak dulu ajar malam sebelum tidur mesti kencingkan dulu. Budak kecik biasanya kalau cangkungkan di bilik air mesti boleh kencing punya. Malam dalam jam 2-3 kakak bangunkan lagi walau pejam mata cangkungkan bagi dia kencing lagi...

Lama-lama dia pandailah mama cubalah. Siang pun sama agak-agak selepas 3-4 jam dia minum tanya nak kencing tak sebab dia dah faham ...

intan_blur berkata...

yela..mama irfan dah lame x update..;)
ank intan diajar x pakai pampers time dia dah pandai ckp..
tp yg selalu ajar dorang..penjaga@kakak ipar..
dia rajin..klu intan nih malas..klu kat umah intan..intan hari2 pakai pampers..klu kat umah penjg..kakak ipar tu ajar smpi la pndai..harap kan intan ajar..adoiii..naik darah tinggi kot ;p

mimie.. berkata...

hishh awal lagi la anis..macam ank buah aku n adik aku kan,umur 2 thn lebih nak masuk 3 baru ibu aku ajar sikit2 tak pakai pampers..

Alin's In D House berkata...

bole jerk kalo nak ajar tak pakai pampers. kalo die dah raser n pandai cakap nak kencing nak berak dah ok dah. Alin ajar anak alin tak pakai pampers lewat sebab die tak raser lagi tau2 jerk dah kencing. Anak saya Farisha start tak pakai pampers baru2 nie jerk tapi 3 hari training dah ok dah. Tapi kena bawak 1 stgh jam dulu, pastue 2 jam, pastue last2 die bole raser. Semoga berjaya!

mama irfan berkata...

kak zakie: thankk atas nasihat kak.... akan anis cubakan....

intan: thanks intan....bagi pendapat

mimie: hang tau adik aku setahun da x pakai pamper tau.... mana nak tau berhasil ke....hehe

alin: thanks alin...

sue zainun berkata...

kalau dia dah pandai beritahu rasanya xsalah kalau xbg pakai pampers..mungkin boleh ajar dia secara perlahan2..

Ila berkata...

faiz masa ila ajar free diapers,dia pun tak pandai cakap...cuma bawak je gi toilet setiap 10 minit..lama-lama diaorang tahulah...

fieda berkata...

kak fieda ajar maira masa umo 3 taun..kena selalu la bwk dia pi bilik air..pastu sebelum tido kena bagi dia kencing dulu..tgh2 mlm dlm kul 3 ker kak fieda angkat dia bawak masuk bilik air..sekarang dia dah biasa dia sendiri akan terjaga tgh malam nk kencing..

fieda berkata...

kak fieda ajar maira masa umo 3 taun..kena selalu la bwk dia pi bilik air..pastu sebelum tido kena bagi dia kencing dulu..tgh2 mlm dlm kul 3 ker kak fieda angkat dia bawak masuk bilik air..sekarang dia dah biasa dia sendiri akan terjaga tgh malam nk kencing..

fieda berkata...

terjah sini cepat

http://mummychacha.blogspot.com/2012/02/hadiah-untuk-kamu-tahniah.html

Anugerah Illahi

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Hadiah Illahi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers