Khamis, 19 Januari 2012

Kampung Di Tepi Pantai

Baca tajuk di atas pon buatkan hati mama happy ja... dah terbayang saat dok kat beranda depan rumah, menghirup udara laut yang sangat kuat... pastu dengar pulak bunyi ombak, bunyi gagak.... fuhhhh rasa nyaman ja.... tringat zaman muda belia dulu... dulu asyik cuti ja, ibu n abah mama antar kami balik sini... time makan ja mesti kami dok kat beranda luar rumah atau beranda kat atas rumah sambil berkelah... pastu mula la burung gagak mai dok bertenggek area2 tiang, tunggu kami baling tulang ikan.... wahhhhh sangat rindu weh itu zaman....

tapi itu dulu.... skang banyak benda dah berubah...... wuwuwu.... tokwan mama n 'tok pendek' dah tiada di muka bumi ni....pantai pon dah makin menghakis... dulu dok depan pintu, nampak laut jauh lagi... skang dok depan pintu nampak batu (skang pantai laut dah ditambak).... laut pulak makin dekat.... kalu 10 or 20 tahun lagi,  entah2 umah peninggalan nenek mama ada ka x lagi... dihakis oleh pantai... sedih kan? umah tu skang makcik mama yang duduk.... (rasa bertuah kat diorang sbb dpt umah tu, dah la berhadapan laut)..


Banyak sebenarnya moment indah di rumah tu.... mandi laut, cari siput remis, cari siput kupang, kutip cengkerang (buat perhiasan), cari lubang ketam, suma masih segar dlm ingatan mama... yang paling mama x lupa, dulu2 bangun ja tido trus tuju laut sebab nk amik selut...waktu pagi kn air surut, banyak la selut yang terdapat kt tepi pantai.... selut tu pulak mama amik n buatkan macam bola, pastu lapiskan ngan pasir pantai yang cantik tu, bentukkan macam bola pastu tanam.... tunggu sampai esok, kami korek balik selut tu, selut tu da keras macam batu...huhu.... sesapa yang hidup dengan laut leh la bayangkan camna perasaan mama... rasa bahagia ja pon bila terkenangkan balik memory tu....


Selalu mama pergi umah makcik mama, mama hanya dok dlm umah dia, tak pon mama hanya pandang laut ja... raya cina ni, mama dah pakat ngan family kakak mama, ibu abah mama, adik beradik mama nk pergi umah makcik la..... nak kembalikan memory tu walaupon banyak yang mama x leh nak buat semua, mama harap dapat la jugak cari remis, kupang, mandi laut...nak jugak bagi anak mama irfan merasai main di tepi laut sambil kacau mama cari remis....petang tu beli cendawan goreng yang super sedap (x penah mama jumpa lagi kt malaysia ni sesedap kg mama) pastu bila malam ja, makan nasi sama2 ngan siput yang kami dah cari... alahai... rasa cam x sabar ja nak pergi sana... dah x da hati dah skang ni kat opis...huhu


Bagan ajam, pulau pinang wait for me k.......

balik kampung....ooooo balik kampung.....

~macam ni la gambaran laut depan umah makcik mama...sumber: google~


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


7 ulasan:

IntaNBerliaN berkata...

sy yg bc entry ni pun rasa excited..hihii..

sy pun sk duk tepi pntai.. angin dia yg best tu..hehee

mama irfan berkata...

hehe... memang x tipu... best sesangat....a,ah... angin tu sampai kengkadang nak buka pintu dapur pon x leh time masak...api suka terpadam...

syud berkata...

Ya allah syokknyaaa. baca pn dah dpt gambarkan.. apatah lagi betul2..oo kg tok anis bagan ajam ka.. belah mak ka abah? syoknyaa laa umah tepi lautt.. msti mkn ikan pn fresh2 jaa ...dok di k.l ni sgttt laa tak bestt..nk cari ikan or seafood fresh2 jgn harapp laa kan. tp kt kulim pn syokkk p market pagi2 ikan suma best2..huhhuh rindduu kt kgggg...

mama irfan berkata...

kampung belah mak kat bgn ajam... suma adik beradik ibu dok sana kecuali ibu ja dok kuli...huhu... a,ah nak beli ikan tunggu orang laut naik darat ja... beli ikan pon kat sampan tu ja... huhu... anis pon sama kak... rindu sangat kt kampung

mama irfan berkata...

kampung belah mak kat bgn ajam... suma adik beradik ibu dok sana kecuali ibu ja dok kulim...huhu... a,ah nak beli ikan tunggu orang laut naik darat ja... beli ikan pon kat sampan tu ja... huhu... anis pon sama kak... rindu sangat kt kampung

MamaRayyan berkata...

excited bler baca.....bestnyer ade kg kt tepi laut :)..

me pun nk blik kg cny ni tp jmpe pokok kelapa sawit je la..huhu.

fieda berkata...

tu la pantai skrg dah tak sama mcm dulu..kg pun mcm tu jgk..saya lagi suka kg yg dulu2 masa zaman kanak2..

Anugerah Illahi

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Hadiah Illahi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers