Rabu, 18 Januari 2012

ON DIET

Minggu lepas mama balik kampung... banyak la mama dengar orang dok tanya badan mama makin berisi... rasa dah cemuih orang dok tanya, last2 mama bertekad nak kuruskan balik badan even x slim macam dulu, tapi dapat kurang skit dalam 10 kilo camtu (x yah berangan la anis ooooiii) pon mama da bersyukur sesangat dah... mama nampak makin berisi sejak mengandungkan irfan... korang bayangkan dulu2 sebelum mengandung, berat mama 47-48 kg ja.... last 9 bulan ngandung (sebelum lahir) berat mama jadik 75 kg.... menakutkan kn?  naik sampai 27 kg.... sampai skang berat mama x leh kembali cam anak dara dulu...

mama ingat nak diet ni sebenarnya dah lama dok dlm pikiran ni... tapi memandangkan mama still nyusu badan, rasa keyakinan untuk berdiet kurang sangat... ya la takut irfan x dapat nutrien n susu yang secukupnya...sbb mama dia lebih mementingkan kecantikan badan dari anak sendiri, ayat tu mama x mau terjadi pada diri mama sendiri.... rupanya pemikiran tu salah yer... mama ni ja yang makan terlebih-lebih...huhu...setiap hari mama asyik terpikir, cukup ka x aku makan, lengkap or x nutrisi yang perlu aku makan setiap hari... semua tu mempengaruhi cara diet mama....

bila mama muhasabah sendiri (selepas orang dok banyak tanya), mama pon decide akan menjaga kuantiti pemakanan mama.... start dari minggu ni pon mama dah x turun kafe waktu pagi... mama dah skip breakfast.... lunch mama makan nasi n malam lak pon mama skip makan nasi.... just sekali sehari ja mama makan berat.... moga lepas ni mama boleh continue n ini bukan program sekerat jalan mama (duit pon leh save kn?)

di rumah lak kalau da masa, mama akan pasang cd aerobick ssmpai irfan pon leh iku mama..huhu... lawak tul... tapi mama risau gak... sbb mama penah baca, kalau kita exercise mengejut, toxin dari badan kita jugak akan keluar melalui susu.. takut irfan akan terminum toxic tersebut... tul ka ni ha? da sapa2 leh bagi pendapat tak?

apapon wish me luck k... harap mama dapat menguruskan badan mama yang makin bam bam nih... sesapa yang da cara untuk membentu mama diet, sila la komen yer.... kesudian anda untuk membantu mama untuk berdiet amat mama hargai...huhu... thanks korang...





~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


8 ulasan:

mimie.. berkata...

anis..ptg² bawak irfan g jalan²..sebab byk jalan pun mampu mengurangkan berat badan taw..lagi satu kurangkan kuantiti makanan tu..insyaAllah dapat tuu trunkan berat badan ko..k..chaiyok2..!!

Mrs Nageb berkata...

alah..samelah kita mama irfan oi...ai ni lagi tebaii no..hahahaha, try kurangkan kuantiti makan je, nak bersenam lom dapat mood lagi, asyik penat memanjang..hehehe

IntaNBerliaN berkata...

pasal toxic tu sy xtahu la pulak..

moga usaha awak berbuah hasil.. yg penting awak kene betoi2 nekad.. meesti berjaya :-)

intan_blur berkata...

intan pun skrang tgh on diet..
sbb xpenah2 berat tuh melebihi 60kg tau..huhuhuhu..selalu 40++ jek..
ni intan amik perancang kot..tu yg mcm dah dipam2 ;(
intan skarang puasa klu nak diet..hheheh

mama irfan berkata...

mimie: cadangan hang akan dipertimbangkan....huhu... petang ni nk bawak irfan jalan2 la...hehe

mrs nageb: yer ker? chaiyok untuk kita dua...hehe

intan berlian: amin...thanks ibu alisha...

syud berkata...

emm.. bagus la mcm tu.. tp akak tgk anis ni dah comei jaa bdn mcm tu.. jgn terlampau kurus ye.. teruskan usaha anda.. ;)

eITA berkata...

berat sgtke? skrg brape? nampak slim jer....

mama irfan berkata...

syud: x comel mana pon... huhu.... insyaAllah.... moga niat anis tercapai

eIta: nampak gambar ya la... tapi hakikat..huhu... lagipon sejak dua menjak ni badan naik cepat sangat.....

Anugerah Illahi

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Hadiah Illahi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers