Isnin, 27 Februari 2012

Puding Rotiku Yang Menjadi

sabtu lepas mama dengan rasa excitednya try buat puding roti yang da lama mama gembar gemburkan... thanks suma yang bagi resepi kat mama..... lepas balik dari carrefour alamanda beli susu pekat manis, mama pon trus cuba buat this puding.... sangat senang tau... korang pon leh cuba... esp bila roti da nak expired... bagi anak n suami makan... diaorang pon suka...mama buat, sehari ja da habis sbb family mama pon ngap skali.... yang lawaknya mama siap guna penyukat cawan yg betul lagi... takut silap sukatan...  tapi hasilnya memang menjadi..

inilah rupa puding yang da siap... walaupon rupa x la secantik mana, tapi rasa sedap oke.... x manis sangat, just nice ja..



tengok x sempat nak snap, puding ku dikebas orang... dah la x berseni time potong tuh...grrrr


p/s disebabkan da request untuk resepi, mama pon post resepi yang x seberapa ni...



RESEPI:


Bahan-bahan
4 keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
170ml susu cair (mama guna 3/4 cawan)
8 gram serbuk agar2 (mama guna satu paket agar agar serbuk yg 10gm tu)
1/2 cawan gula(mama kurangakan kepada 1/3 cawan)
2 sudu besar butter/marjerin (cairkan) (mama guna marjerin planta)
3 1/2 cawan air
serbuk koko, sirap (mama agak2 ja...)


Cara-cara
Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
Masukkan butter yang cair tadi dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
Bahagi kepada 3. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco dan satu lagi pulak masukkan warna sirap. kacau cepat2!
Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat, pastu sesenduk perasa sirap. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding nih mudah sejuk@membeku.
Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dimakan ketika sejuk!

Selamat mencuba!!!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
sharing is caring
~~~~~~~~~~~~~~~~~~

6 ulasan:

intan_blur berkata...

yezzzaaa...hari sabtu smlm intan pun buat puding roti..tp intan x amik gamba..xde camera.. huhuhuhu

LYAfrina berkata...

comel j puding roti tu..ade kaler2 lagi..

fieda berkata...

haaa..jadi pun..

IntaNBerliaN berkata...

mmg sedap pun puding ni.. pnh buat 2x..hihii

mimie.. berkata...

wah²....lepastu bukannye nak bawak p ofis sikit kan..ni yg nak marah ni..!


hehe~

mama irfan berkata...

intan: camna puding tu jadik x?

lya: mana comey... huduh ja tengok..huhu

fieda: hehe...thanks

intan: yup mmg sedap

mimie: aku pon ingat nk bawak opis....tapi da habis kena ngap da...

Anugerah Illahi

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Hadiah Illahi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers