Isnin, 16 April 2012

Cerita atas bas

salam semua....
huh.....
minggu ni baru la mama bekesempatan nak berbelog.... balik ja dari penang mama kena siapkan urusan kertas jawapan calon secepat yang mungkin.... sampai x sempat la nak bebelog... hari ni baru la mama leh cita kejadian yang berlaku sepanjang mama n irfan naik bus pergi dan balik (putrajaya-penang)... mama x amik bas dari putrajaya sebab balik ngan kakak n adik mama.... diaorang duduk wangsa maju... dah dekat dah ngan pudu... balik keja ja, mama trus gerak ke rumah diaorang... ingat nak naik bas kul 9..... bas pulak kul 9 x da... yang ada semua sangat mahal sekali.... hanya bas kul 10.30 malam g ada pon... apa lagi, berlari sana sini la si irfan sementara nak tunggu bas tersebut... nasib la pudu skang da x macam dulu dah.... rasa selamat la sket irfan nak main....

bila naik bas ja, irfan da mula ngantuk.... dia tido dari mula bas sampai la sampai ke butterworth.... time naik keta balik umah kat kampung pon irfan still tido lagi.... yang buat mama risau time perjalanan tu adalah gangguan budak depan seat mama n time tukar bas (cam transit la plak).... rupanya dalam bas tu da lagi sorang budak yg naik bas sama cam irfan.. budak tu pon baya2 irfan ja.... bayangkan naik bas kul 10, kul 12 baru budak tu tido... sebelum dia tido, jenuh la mak dia nak tenangkan dia.... nasibla irfan x nanis terkejut... bila dia jaga ja mama tepuk2 atau bagi susu.... itu alamatnya dia sangat letih ok....huhu....

dugaan kedua bila mama kena tukar bas... bas yang mama naik x nak masuk butterworth dah.. terus nak g sungai petani.... sapa yang turun B/W kena naik bas lain... irfan terjaga jap ja... bila naik bas lain, bagi ja dia susu, terus terlena balik.... bagi mama nasib baik jugak kami tukar bas.... bas sebelum tu punya la bising... tingkap ngan badan bas cam dah loose.... asyik bunyi ja.... mama heran camna irfan leh tido ngan lena... mama langsung x leh tido...risaukan irfan pon ya jugak....

~suasana pudu yang sistematik n cantik sekarang~



~baba siap relax kat kerusi urut lagi time nak tunggu bas (irfan cam besa nak kacau jugak)~


itu part nak balik kampung.... part nak balik putrajaya lagi haruuuuuu.......
kenangan yang mama x mungkin lupa.... aduh..... rasa seriau ja nak balik naik bas lagi....  cam fobia ja, lain kali kita naik flight ja la... tapi yg mama x suka, naik flight mmg la kejap, masa menunggu n limit berat luggage yg buat mama menci nak naik flight.... besa la kan kalu dah ada anak ni, barang mesti la banyak.... susah oooo.... ok x mau melalut dah, kembali pada cerita asal.... kali ni pon mama salah timing lagik.... rancang nak naik bas kul 9.30 mlm direct trus ke putrajaya.... da siap call lagi plusliner putrajaya tanya bas B/W - putrajaya ada ka x mlm... diorang cakap ada kul 9.30 mlm.... bila sampai check tengok bas mlm mmg dah x jalan... geram xxx???? g check kaunter lain pulak suma tiket paling awal kul 10.30 mlm... terpaksa tunggu lagi... kali ni mama tunggu dlm keta ja... irfan plak da tido dah...time nak gerak naik bas, irfan pulak terjaga.... x mau tido... mama dari petang dah mula risau sbb badan irfan cam dedar2 ja..... siap tambah batuk n selesema lagik...ok naik bas jugak walaupon hati ni risau..

bagi mama bas memang selesa sangat... 3 seat ja utk satu baris.... mama pon elok bagi irfan minum susu.... pas minum tau apa yang jadik? irfan batuk n terus muntah dengan banyaknya.... mama terus panik... mama leh tahan lagi bau susu masam, yang adik mama dah nak termuntah skali dah.... orang depan dah pandang satu sama lain dah.... x senang duduk dah dua orang laki tersebut tapi still x cakap sepatah pon (mama cukup respect diorang, w/pon x selesa bau muntah still x marah2)... adik mama trus turun bas nak gtau pemandu da budak muntah...tau driver tu kata apa? "sapa muntah? budak? dia ada mak kan? ha soh la mak tuh lap sendiri".... w/pon tu tindakan panik adik mama n mama x soh pon adik mama gtau pemandu tu pon, mama tetap rasa marah gila.... leh dia cakap camtu.... yang tokwan n maktok irfan nak patah balik dah tengok mama....tapi mama x bagi... kang sok lagi teruk plak demam dia lagi susah...

bila bau dah semerbak, mama dengan sepantas kilat amik selimut irfan, terus lap lantai yg penuh ngan muntah... trus mama masukkan selimut tu dalam plastik n ikat...bila tinggal saki baki, baru mama teringat nak guna pampers untuk lap baki muntah tuh....kalu x, x yah dah guna selimut... terus buang ja pampers tu...
 besa la time darurat dah x ingat apa dah...minyak wangi pon mama sembur kat lantai tu nak bagi wangi sket....

bila bas jalan, irfan masih jaga, dia dok diam ja atas mama.... bila mama nampak dia cam dah ok, baru mama bagi susu, terus tido sampai la kat KL..... alhamdullillah Allah turunkan dugaan sebelum bas bertolak ja... bila bas bertolak, irfan langsung x bangun dah sehinggalah bas sampai...lega ja rasa.... tapi sepanjang perjalanan tu jantung jangan tanya la.... tawakal ja takut apa2 berlaku lagi pada irfan....

sampai ja mama terus g kedai mamak soru sebab lapar sangat... irfan pon terjaga dari tido.... sampai ja umah, irfan lak yg x mau tido.... asyik layan basikal dia tu x habis2.....grrrrr..... saja no buat mama dia susah hati atas bas tadi, sampai umah dia plak senang hati....langsung x nampak tanda2 demam...... aduh anakku sorang nih...


~inilah budak itu, buat jantung mama nak luruh ja~



~posing untuk mama dia~



~keliling umah bawak beskal dia ja, siap penguin tumpang sekaki lagik~



smile ^_^


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~






9 ulasan:

Sherwieyna Muzzawer berkata...

salam kenal. comellah irfan. tak sabar tengok anak saya membesar macam irfan comel sangat. i dah follow blog ni, follow i balik ye..tq>>:D

Rose berkata...

hehe...comei jer bwk beskal.siap ade penguin tu x leh tahan:))

mimie.. berkata...

EHEHEHE..sangat comel lah irfan ni..tulaaa.lainkali berpikir dulu sebelum bertindakk..bagi irfan muntah kat luar bas lainkali huhu

sudipVSsenduk berkata...

bila panik mmg macam tu.. capai je apa yg sempat kan. Tak pe, mengalaman mendewasakan kita.

Lepas ni irfan boleh bawak basikal balik kampung, kalau rasa nak muntah toleh kiri je... hihihi

mama irfan berkata...

sherwieyna: salam kenal... done follow awak ^_^

rose: anis tengok pon nk tergelak

mimie: pasni kena sentiasa beringat ler...

sudipVSsenduk: tu lah... dah panik sgt time tuh....jenuh la nak sampai klu nek basikal..hehe

intan_blur berkata...

wahhh..cantik dah pudu skrang..klu dulu adoii..hampeh jek..hehhe

mama irfan berkata...

a,ah...klu dulu nak masuk pudu sorang2 pon takut...huhu

mama leen berkata...

comey tul irfan ni
bila irfan nak dapat adik??

mama irfan berkata...

mekasih... adik????? tahun depan kot...kihkihkih

Anugerah Illahi

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Hadiah Illahi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers