Isnin, 23 April 2012

Tikar getah dah jadi 'sejadah'

~moga tuhan rahmati dia-anak mama~

Salam....
mama nak cita satu story yg buat mama terkejut sangat...
minggu lepas, irfan jumpa changing mate
time mama buka almari dia pon tengok skali mama buat apa
dia terperasan tikar getah tuh dalam almari...
mama dah tak guna lama dah tikar tuh...
mama x bagi amik, dia nak gak...
setiap kali nak bentang kat lantai, dia suruh mama buatkan
dia x pandai bentang lagi...
asyik 'kelepek' sana sini...

mama ingat dia just nak main2 atau lending2 kat tikar tu ja...
tapi tau apa dia buat????
sesuatu yang mama sangat tak percaya....
bila perhati balik...
rupanya dia lakukan adegan
sembahyang

Ya Allah....
rasa terkejut, happy, nak nangis (cewi) n bangga sangat...
rupanya dia ingat cara2 nak solat...
yang mama langsung x pernah ajar...masyaAllah...


~takbir~



~rukuk~



~sujud (dulu dia hanya reti sujud ja)~




~duduk antara dua sujud (yg ni mmg mama terkejut sangat, pandai plak dia duduk camtu)~





~inilah budak tuh... hari2 buat mama sanyang sangat... mama bangga ngan sayang, moga irfan jadi anak kebanggaan mama, anak yang soleh dan beriman yang selalu mendoakan kedua ibu n bapa dan kaum muslimin n muslimat...amin~



p/s: tringin nak amik video dia solat... tapi bila start nak amik video ja, dia mai terkam kat camera tuh...gambar ni pon curi2 amik time dia x perasan...


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
tabung untuk irfan








12 ulasan:

Mimie_Zatun berkata...

Alhamdulillah..
Perbuatan kita cermin kepada anak kita.
Anak sentiasa lihat perlakuan kita dan cuba melakukannya.
Sama dengan anak Mimie.
Walaupun baru berumur 1 tahun 5 bulan tapi dah pandai duk atas tikar sejadah sambil ikut cara2 kita bersolat.
Semoga anak kita menjadi anak yang soleh dan solehah. aminn...

Kakzakie berkata...

Ibu-bapa adalah cermin anak-anak kita. Apa yg kita buat dia melihat. So inilah hasilnya dan moga akan terus diberi perhatian supaya boleh diamalkan... kakak suka:)

mama irfan berkata...

mimie_zatun: amin... alhamdullillah

kak zakie:moga kita semua dapat mendidik anak2 menjadi anak yg soleh n solehahah...amin...

intan_blur berkata...

alhamdulillah...
makin besar makin cerdik bdk ifan nih...klu solat..kite x pyh suruh ..dorang dah reti gerak geri tu mcm mane kan..sbb dah hari2 tgk kite solat..
slm anis..moga2 sihat ye harini..
kim slm kat ifan

mama irfan berkata...

alhamdullillah anis sihat... irfan ckp w,salam auntie blurrrr...^_^

ciksuen berkata...

bgsnye irfan. alhamdulillah :)

mama irfan berkata...

alhamdullillah... thanks ciksuen ^_^

Zie berkata...

Semoga jadi anak yg solleh...

Papa Mifz berkata...

wah bagus nyer Irfan...semoga dah besar nanti jadik anak yg soleh yer...amin...

syud berkata...

Ya Allah cerdiknya Irfan..syahdu akak baca entry anis hrini.. Alhamdulillah.. moga irfan jadi anak yg soleh di dunia dn akhirat..

Ummi Iman berkata...

alhamdulillah. semoga menjadi anak yg soleh

IntaNBerliaN berkata...

alhamdulillah.. ank2 mmg ikut apa yg dia tgk kan...

Anugerah Illahi

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Hadiah Illahi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers