Isnin, 25 Jun 2012

Sila Bersihkan Tin Minuman anda sebelum Minum




Pada hari Ahad lalu satu keluarga bertamasya dengan membawa beberapa tin minuman. Pada hari Isnin, dua anggota keluarga terpaksa dibawa ke hospital dan ditempatkan di ruang Intensive Care Unit (ICU).

Dia meninggal pada hari rabu. Hasil autopsi merumuskan ia terkena Leptospirosis. Hal ini disebabkan pada tin minuman yang diminumnya, tanpa menggunakan gelas. Hasil ujian menunjukkan tin tersebut telah terinfeksi air kencing tikus yang sudah kering yang mengandung leptospira.

Sangat dinasihatkan agar membilas secara merata bahagian atas semua tin minuman sebelum meminumnya. Tin biasanya disimpan di dalam gudang dan langsung dihantarkan ke kedai-kedai tanpa dibersihkan.

Sebuah penelitian menunjukkan bahawa bahagian atas semua tin minuman lebih terkontaminasi dibandingkan tandas awam (penuh kuman dan bakteria.)

Jadi, bersihkan dengan air sebelum memasukkannya ke mulut untuk menghindari segala jenis kecelakaan fatal. Mohon forward pesan ini kepada semua orang yang kita sayangi.



p/s mama cukup concern dengan hal cam ni... suma tin susu pekat ka, susu manis ka, tin sardin ka suma mama basuh... takut jadi kes camni la... nauzzubillah....

7 ulasan:

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ berkata...

tak terfikir pon kan pasal ni... naseb nieza tak suke beli air tin..biase beli air botol..sebab rase leceh...

mintak izin nak spread pasal ni di blog nieza ye.. :)

IntaNBerliaN berkata...

haa tu la.. sy pun ada terbaca pasal entry ni sblm ni... mmg patut jaga2 kan.. bahaya gak upenye..

Papa Mifz berkata...

erk...kene pakai straw lepas nih...takut la pulak...huhu

Nana berkata...

tq mamairfan for sharing...peringatan yg sangat baik buat saya...

kadang2 kite terlupa benda2 penting mcm ni...:)

Sherwieyna Muzzawer berkata...

Ya allah takutnya. sebelum ni tak pernah terfikir langsung.terima kasih share info berguna ni..;D

Zie berkata...

sangat2 bahaya... benda tak dijangka... selalu air tin guna straw...

izla berkata...

thanks for the info :)

Anugerah Illahi

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Hadiah Illahi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers