Selasa, 21 Ogos 2012

happy birthday to me ^_^

Salam.. Hari ni hari yg paling bahagia pada mama sbb dpat sambut busday mama dgn keluarga trsayang.. Walaupun dgn cara yg sederhana tapi mama hepy. Dapat bsama ngn suami,anak,ibu,ayah,adik2,family mentua.. Alhamdullillah  ya Allah.. ^_^


Published with Blogger-droid v2.0.3

Sabtu, 18 Ogos 2012

Nak celebrate busday Irfan raya nih....

Salam...
mama dan kakak mama nak buat busday party anak masing2 pada raya ke 2(Isinin) nanti
(Happy Birthday Irfan 2 Tahun dan Mikail 1 tahun)
pada sesapa yang dok area utaqa
(kat kulim, kedah dan sewaktu dengannya)
mama dengan lapang hati menjemput korang datang beramai2 ke majlis kecil kami...


MENU

gulai ikan kering
ikan goreng
sambal belacan
sambal udang
ulam
bihun sup
pelbagai kuih muih
pelbagai jajan (coklat, kekacang, sumi DLL)
kek

~ JEMPUT YA~

SeLaMaT hArI RaYa

Salam....
dah dekat nak raya ni mesti korang x sempat nak memblog kan?
mama saja buka blog sbb dok umah mak mentua, ada unifi,..
memang laju la nak berinternet...
tambah plak x da nak wat apa....
Irfan plak banyak pakcik n makcik dia dok layan...
skang dia dok happy main bunga api...
adoooiiiii anakku.... x takut langsung main bunga api....
x bagi nak jugak main....


di kesempatan ni mama nak ucapkan
SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN
daripada mama, babah n Irfan
mama minta maaf pada semua sepanjang mama berblogging ni mama da kecilkan hati korang semua...
apapon mama doakan agar kita semua dapat beraya dengan penuh kegembiraan...amin... ^__^

Selasa, 7 Ogos 2012

Irfan muntah 15 kali = Cacing kerrr?????

Salam semua...
Sejak opis pon disekat blog, bertambah payah la mama nak update n BW
nak online kat umah, banyak lagi tggungjwb menanti...
just nak cita n kongsikan ngan kalian semua n nak tya pengalaman korang sendiri...

baru2 ni berlaku kejadian yang buatkan mama sedih sangat2...
anak mama....sian dia....

hari jumaat, pas amik dari umah pengasuh, dia aktif cam biasa...
petang tu, mama pon bagi yogurt kegemaran Irfan (calcium)
tengah sedap dia makan, dia muntah dengan banyaknya....
kali pertama mama ok lagi la....
tapi bukan sekali ok...
15 KALI!!!!
hati ibu mana nak senang bila benda camni berlaku pada anak...
dia muntah, siap muntah tu keluar dari hidung lagiiiii....


nasib la setiap kali dia muntah, dia minta air.... kalu x dah lama dia dyhidrate
tapi banyangkanla setiap kali dia makan/minum, dia muntahkan balik???
sampai muntah, keluar air ja dari perut dia....
muka dah nampak pucat sesangat...
satu mama kesalkan sangat, husband mama, beria cakap irfan kena cacing 
yup, kalu cacing skalipon, tega ka tengok anak muntah banyak camtu...
last dia pon dah x tahan, bagi jugak irfan makan ubat cacing..
(jika ikut cakap mak mentua, x elok bagi budak makan ubat cacing sbb takut perut budak x tahan)


apb start ja makan ubat cacing, lain cerita pulak berlaku....
Irfan cirit birit...
dalam tido pon perut dia berkerodok.... mama leh dengar perut dia bunyi camtu..
mungkin cacing btindakbalas ngan ubat kot (cacing nak mati)
dalam tido pon dia leh cirit tapi dia langsung x sedar...
mama cuci pon dia x sedar....mungkin letih sbb muntah kot...
bau tahi dia jangan cakap la.....busuk lain macam... bukan cam selalu...


hari sabtu Irfan mula demam + tak lalu makan + cirit birit + tenaga out
hanya terbaring lesu...
dia hanya minum susu badan pastu continue tido....
hari ahad n isnin pon camtu...
lemah ja...

hari ni mama call pengasuh, irfan dah mula sket2 mau main nagn geng dia...
alhamdullillah...moga irfan akan aktif n cergas seperti biasa...amin


PLEASE SHARE YA
kalau anak korang pernah jadi camni...
mama betul2 risau...
takut dia sakit lain la.... 
ya la kita x tau kan apa sebenarnya yang berlaku dalam badan dia sendiri...
nauzzubillah....


~Irfan tertido kepenatan selepas muntah~

rindu saat irfan aktif camni :(


Rabu, 1 Ogos 2012

Ajar anak berenang

Salam mummys suma...
anak korang since kecik dah leh berenang x????
irfan still x leh berenang... actually x ajar pon....
camna nak ajar kalau x da skill yang betul....
kang x pasai2 si anak meronta dlm air plak....huhu
tapi bila tengok anak dato sheikh muzzafar (si bella) pandai berenang sebelum umur setahun,
buatkan semangat mama berkobar balik nak gak irfan pandai berenang...

FYI berenang ni banyak kelebihannya...
antaranya
meningkatkan IQ si budak
untuk perkembangan tulang 
dan paling penting dia leh selamatkan diri atau org lain pada masa hadapan...


bagus kan????
tapi nak cari instructor pon sket punya payah...
suma nak budak yg 3 tahun ke atas ja.... 
kempunan mak....


wah best kan tengok pict ni??????



Anugerah Illahi

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Hadiah Illahi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers