Selasa, 7 Ogos 2012

Irfan muntah 15 kali = Cacing kerrr?????

Salam semua...
Sejak opis pon disekat blog, bertambah payah la mama nak update n BW
nak online kat umah, banyak lagi tggungjwb menanti...
just nak cita n kongsikan ngan kalian semua n nak tya pengalaman korang sendiri...

baru2 ni berlaku kejadian yang buatkan mama sedih sangat2...
anak mama....sian dia....

hari jumaat, pas amik dari umah pengasuh, dia aktif cam biasa...
petang tu, mama pon bagi yogurt kegemaran Irfan (calcium)
tengah sedap dia makan, dia muntah dengan banyaknya....
kali pertama mama ok lagi la....
tapi bukan sekali ok...
15 KALI!!!!
hati ibu mana nak senang bila benda camni berlaku pada anak...
dia muntah, siap muntah tu keluar dari hidung lagiiiii....


nasib la setiap kali dia muntah, dia minta air.... kalu x dah lama dia dyhidrate
tapi banyangkanla setiap kali dia makan/minum, dia muntahkan balik???
sampai muntah, keluar air ja dari perut dia....
muka dah nampak pucat sesangat...
satu mama kesalkan sangat, husband mama, beria cakap irfan kena cacing 
yup, kalu cacing skalipon, tega ka tengok anak muntah banyak camtu...
last dia pon dah x tahan, bagi jugak irfan makan ubat cacing..
(jika ikut cakap mak mentua, x elok bagi budak makan ubat cacing sbb takut perut budak x tahan)


apb start ja makan ubat cacing, lain cerita pulak berlaku....
Irfan cirit birit...
dalam tido pon perut dia berkerodok.... mama leh dengar perut dia bunyi camtu..
mungkin cacing btindakbalas ngan ubat kot (cacing nak mati)
dalam tido pon dia leh cirit tapi dia langsung x sedar...
mama cuci pon dia x sedar....mungkin letih sbb muntah kot...
bau tahi dia jangan cakap la.....busuk lain macam... bukan cam selalu...


hari sabtu Irfan mula demam + tak lalu makan + cirit birit + tenaga out
hanya terbaring lesu...
dia hanya minum susu badan pastu continue tido....
hari ahad n isnin pon camtu...
lemah ja...

hari ni mama call pengasuh, irfan dah mula sket2 mau main nagn geng dia...
alhamdullillah...moga irfan akan aktif n cergas seperti biasa...amin


PLEASE SHARE YA
kalau anak korang pernah jadi camni...
mama betul2 risau...
takut dia sakit lain la.... 
ya la kita x tau kan apa sebenarnya yang berlaku dalam badan dia sendiri...
nauzzubillah....


~Irfan tertido kepenatan selepas muntah~

rindu saat irfan aktif camni :(


6 ulasan:

:: Mrs.Eady :: berkata...

tak bawak pegi klinik or hosp??

fiza berkata...

Tak gi klinik ker. Setahu saya klo muntah berpanjangan & cirit birit tu dah kena jangkitan rotavirus. Anak saya pernah kena. Berkampung kat spital sminggu. Better gi klinik/spital utk kepastian, bahaya tau...takut dehydrate.

Get well soon to irfan.

Zie berkata...

alahai kesian naper plak tu.. mudhn cpt sembuh yerr

Mrs Nageb berkata...

tak bawak gi jumpa dr ke dear? risau kan.. get well soon irfan ;)

saly@mama-i berkata...

kesiannya irfan.. tp biasanya kalu budak2 cacing tak selera nk makan.. perut buncit.. dan nmpak x sihat.. tp lebih baik bawak jumpa dktor kt klinik..

Azi berkata...

kesiannya irfan... anak2 sy xpernah pulak mengalami muntah2 seteruk tu. semoga cepat sembuh dan aktif cam biasa...

Anugerah Illahi

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Hadiah Illahi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers